Oprește barbaria, salvează ciocârlia! Petiție pentru oprirea masacrului păsărilor din țară

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2015 Publicat: Miercuri, 22 Aprilie 2015 Tipărire Email

Societatea Ornitologică Română È™i FederaÈ›ia CoaliÈ›ia Natura 2000 România lansează astăzi campania OpreÈ™te barbaria, salvează ciocârlia! ca reacÈ›ie a societății civile din România la masacrul păsărilor ce poate fi declanÈ™at de noua formă propusă a Legii Vânătorii aprobată de Camera DeputaÈ›ilor la sfârÈ™itul lunii februarie. Vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, majorarea perioadei de vânătoare pentru anumite specii de păsări cu până la trei luni È™i deschiderea vânătorii de păsări în rândul străinilor sunt principalele modificări aduse de proiectul de lege. IniÈ›iatorii campaniei „OpreÈ™te barbaria, Salvează ciocârlia!” cheamă toÈ›i românii iubitori de natură să se alăture demersului È™i să semneze petiÈ›ia pentru oprirea proiectului de lege în forma propusă È™i să transmită un mesaj puternic È™i convingător parlamentarilor că natura este importantă È™i că decimarea speciilor de păsări nu reprezintă  voinÈ›a românilor. Patru sunt principalele probleme ale Legii Vânătorii în forma propusă È™i aprobată de Camera DeputaÈ›ilor. Prima este că se încalcă dreptul la proprietate garantat de ConstituÈ›ie deoarece se permite vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, a doua este că pentru 18 specii de păsări perioada de vânătoare este majorată cu până la trei luni, fapt ce duce la periclitarea unor specii pentru că vânătoarea se va suprapune peste perioada de împerechere. Cea de-a treia problemă este că numărul de exemplare care pot fi vânate va fi stabilit prin Ordin de ministru fără consultarea custozilor ariilor protejate È™i a altor organizaÈ›ii interesate de conservarea faunei. Ultima mare prolemă este că legea deschide vânătoarea păsărilor cântătoare în rândul străinilor, care, după cum È™tim din experiență, fac adevărate băi de sânge. Prin campania ‘OpreÈ™te barbaria, Salvează ciocârlia!’  ne dorim să transmitem un mesaj clar românilor È™i parlamentarilor că legea în forma propusă este periculoasă pentru tot ce înseamnă natură în România È™i că ea trebuie respinsă”, a declarat LuminiÅ£a Tănasie din partea FederaÅ£iei CoaliÅ£ia Natura2000 România.

Ciocârlia de câmp se mai vânează doar în È™ase țări din UE, printre care È™i România

Ciocârlia de câmp, una dintre cele mai iubite păsări din România È™i inspiraÈ›ie pentru mari muzicieni ai lumii, printre care È™i George Enescu prin Rapsodia Română nr. 1, este alături de graur, sturzul cântător, piÈ›igoi, privighetoare, gâsca cu gât roÈ™u È™i alte 18 specii, pe lista păsărilor care ar putea fi puternic afectate de noile prevederi ale legii.

În Uniunea Europeană ciocârlia de câmp se mai vânează doar în È™ase țări – Grecia, Italia, FranÈ›a, Cipru, Malta È™i România, în restul țărilor fiind interzisă vânarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numărul acestor păsări reducându-se cu 50%, conform BBC Nature. Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul în scopuri comerciale, limbile acestor păsări fiind considerate delicatese È™i vândute astfel restaurantelor din Europa.

 

Liber la masacru pentru străini

În forma propusă, Legea Vânătorii va deschide piaÅ£a către vânătorii străini care vor putea vâna în România doar în baza permisului de vânătoare. Mai mult, se vor introduce facilități pentru transportarea vânatului în afara țării, ceea ce va conduce la un masacru în rândul păsărilor cântătoare.

România este una dintre ultimele țări din UE care mai permite vânătoarea acestui tip de păsări. Dacă până acum străinii puteau vâna doar pe bază de invitaÈ›ie de la un administrator român de fond cinegetic, acum străinii pot organiza ei singuri vânători de păsări, adevărate măceluri. De exemplu,  în 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în judeÈ›ul Brăila au fost prinÈ™i 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani È™i prepeliÈ›e. În 2011, vameÈ™ii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România È™i care plecau în Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în IalomiÈ›a cu 5.400 de ciocârlii braconate. Este clar că dacă continuăm aÈ™a, vom mai auzi È™i vedea păsări cântătoare doar la muzeu„, a concluzionat Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt din partea Societății Ornitologice Române.

Păsările cântătoare, simbol cultural È™i inspiraÈ›ie pentru marii muzicieni ai lumii

Păsările cântătoare au fost întotdeauna valoroase È™i datorită inspiraÈ›iei pe care au oferit-o marilor artiÈ™ti ai lumii. De exemplu, Mozart, care a avut timp de trei ani un graur, i-a introdus cântecul în opera sa, Concertul pentru Pian nr. 17. O altă piesă celebră a lui Mozart, “Gluma muzicală” imită cântecul specific al graurului. De asemenea Beethoven, în “Simfonia pastorală” a transpus pe note cântecul privighetorii, cucului È™i pitpalacului.

Printre alÈ›i compozitori care s-au inspirat din cântecul păsărilor se numără Vivaldi (La Primavera È™i The Goldfinch), Prokofiev (The Bird din opera Peter and the Wolf), Camille Saint-Saens (The Swan), Tchaikovsky (Swan Lake), Handel (The Cockoo and the Nightingale), Schubert (The Raven), Stravinsky (Dance of the Firebird).

Accesări: 4139
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem