Iernile sunt mai friguroase din cauza incalzirii globale

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2011 Publicat: Luni, 17 Ianuarie 2011 Tipărire Email

Desi poate parea putin ciudat, iernile foarte friguroase de care a avut parte Europa in ultimii zece ani sunt legate, in mare parte, de incalzirea climatica globala, potrivit unui studiu care arata ca temperaturile mari din timpul verii stau la originea iernilor foarte reci.

La o analiza rapida, s-ar parea ca frigul care s-a abatut asupra Europei este putin compatibil cu cresterea medie a temperaturii asteptata pana la sfarsitul acestui secol si care ar putea sa ajunga la 6 grade Celsius.

Chiar daca unele voci sustin ca aceasta este dovada clara a faptului sa schimbarile climatice nu exista, unii oameni de stiinta avertizeaza ca aceste valuri de frig reprezinta doar o racire temporara din cadrul incalzirii globale.

Responsabila pentru aceste fluctuatii de temperatura este topirea calotei glaciare arctice, care si-a pierdut 20% din suprafata in ultimii 30 de ani din cauza caldurii excesive din timpul verii.

Mai mult, aceasta calota ar putea sa dispara in totalitate in perioada lunilor de vara din acest secol, deoarece razele solare, care nu mai sunt respinse de gheata in atmosfera, incalzesc si mai mult suprafata globului in aceasta zona.

"Sa presupunem ca oceanul are 0 grade" Celsius, deci "devine mult mai cald decat aerul ambiant din aceasta zona polara pe timpul iernii. Atunci vom avea un flux cald important care urca spre atmosfera, pe care nu il avem cand totul este acoperit de gheata. Este o modificare enorma", a avertizat Stefan Rahmstorf, specialist in climat al Institutului Potsdam din Germania.

Rezultatul acestei modificari va fi un sistem de inalta presiune care va impinge aerul polar in sensul invers acelor de ceasornic, adica spre Europa, se arata in studiu, publicat in Journal de Recherche Geophysique si citat de AFP. "Aceste anomalii ar putea tripla probabilitatea de a avea ierni extreme in Europa si in nordul Asiei", a estimat si Vladimir Petuhov, coordonatorul studiului.


Citeste tot pe intactnews.ro

Accesări: 6741
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem