Ai mânca un hamburger din celule stem?

Publicat: Luni, 04 Iulie 2011 Tipărire Email
Share

Oamenii de şiinţă susţin că în cel mult un an vom avea primele mostre de carne obţinută în eprubetă. Producţia industrială de astfel de carne, crescută din celule stem, ar putea deschide calea consumului de carne fără a fi necesară sacrificarea animalelor.
Cercetătorii olandezi susţin că, în următoarele decenii, populaţia lumii va creşte atât de repede încât nu va mai fi suficientă hrană pentru toţi. De aceea, spune ei, carnea de vită, miel sau pui "crescută" în laborator ar putea deveni ceva normal, informează Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă au prelevat 10.000 de celule stem de la bovine, care au fost apoi lăsate să se multiplice de mai mult de un miliard de ori pentru a produce ţesutul similar muşchiului de vită.
Mark Post, profesor de psihologie la Universitatea Maastricht din Olanda, a declarat că nu vede altă cale de a se asigura necesarul de hrană în următoarele decenii. "Carnea in vitro va fi singura variantă rămasă", a spus el.
"Încercăm să dovedim lumii că se poate face un produs din aceasta şi avem nevoie de o persoană curajoasă care să fie dispusă să guste prima din această carne. Dacă nu se oferă nimeni, cred că aş putea să mă ofer eu", a mai spus Mark Post.
Profesorul Post a declarat pentru revista Scientific American că primul burger obţinut din carne in vitro ar putea fi gata în 12 luni.
În anul 2009, oameni de ştiinţă de la aceeaşi universitate au "crescut" carne de porc prin aceeaşi metodă. Ei au admis că produsul nu arată deosebit de apetisant, având o nuanţă cenuşie şi o textură asemănătoare calamarului. Şi în laboratoare din New York au fost obţinute fileuri de peşte folosind celule luate din ţesutul muscular al carasului auriu.
Chiar dacă rezultatele iniţiale nu sunt tocmai atrăgătoare din punct de vedere culinar, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că lumea se va obişnui cu astfel de carne, pentru că nu va avea de ales.

Oamenii de şiinţă susţin că în cel mult un an vom avea primele mostre de carne obţinută în eprubetă. Producţia industrială de astfel de carne, crescută din celule stem, ar putea deschide calea consumului de carne fără a fi necesară sacrificarea animalelor.

Cercetătorii olandezi susţin că, în următoarele decenii, populaţia lumii va creşte atât de repede încât nu va mai fi suficientă hrană pentru toţi. De aceea, spune ei, carnea de vită, miel sau pui "crescută" în laborator ar putea deveni ceva normal, informează Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă au prelevat 10.000 de celule stem de la bovine, care au fost apoi lăsate să se multiplice de mai mult de un miliard de ori pentru a produce ţesutul similar muşchiului de vită.

Mark Post, profesor de psihologie la Universitatea Maastricht din Olanda, a declarat că nu vede altă cale de a se asigura necesarul de hrană în următoarele decenii. "Carnea in vitro va fi singura variantă rămasă", a spus el.

"Încercăm să dovedim lumii că se poate face un produs din aceasta şi avem nevoie de o persoană curajoasă care să fie dispusă să guste prima din această carne. Dacă nu se oferă nimeni, cred că aş putea să mă ofer eu", a mai spus Mark Post.

Profesorul Post a declarat pentru revista Scientific American că primul burger obţinut din carne in vitro ar putea fi gata în 12 luni.

În anul 2009, oameni de ştiinţă de la aceeaşi universitate au "crescut" carne de porc prin aceeaşi metodă. Ei au admis că produsul nu arată deosebit de apetisant, având o nuanţă cenuşie şi o textură asemănătoare calamarului. Şi în laboratoare din New York au fost obţinute fileuri de peşte folosind celule luate din ţesutul muscular al carasului auriu.

Chiar dacă rezultatele iniţiale nu sunt tocmai atrăgătoare din punct de vedere culinar, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că lumea se va obişnui cu astfel de carne, pentru că nu va avea de ales.

Citeste tot articolul pe mediafax.ro

Accesări: 5006
 

proalpin.ro