Cele mai amenintate specii de animale
1. Tigrul
Cele mai noi studii arată că mai există pe planetă doar 3.200 de exemplare de tigru, în sălbăticie. Tigrii ocupă mai puţin de 7% din habitatul lor original, care s-a micşorat cu peste 40% în ultimii zece ani. Tigrii dispar în principal din cauza defrişărilor şi braconajului. Trei din cele nouă specii sunt deja extincte şi o patra nu a mai fost văzută de peste 25 de ani. Citeşte mai multe despre situaţia tigrilor în "Au mai rămas doar 3.200 de tigri".
2. Ursul polar
Ursus maritimus a devenit simbolul schimbărilor climatice şi a pierderii habitatului. Ursul polar ar putea să dispară în următorii 50 de ani de pe Pământ dacă tendinţa de încălzire continuă precum în prezent. WWF lucrează alături de guverne şi de industrie pentru a proteja maiestuosul animal: se încearcă reducerea numărului de vase care tranzitează Polul Nord şi eliminarea industriei gazului din regiune.
3. Morsa din Pacific
Marea Bering şi Marea Chukchi sunt casele morsei de Pacific (Odobenus rosmarus divergens), una dintre cele mai noi victime ale schimbărilor climatice. În septembrie 2009, peste 200 de morse au murit pe ţărmurile din Alaska. Aceste animale folosesc bucăţile de gheaţă plutitoare pentru a se odihni, a da naştere, a creşte puii şi a se proteja de prădători. Dar Arctica se topeşte, aşa că morsele îşi pierd habitatul şi în cele din urmă, vieţile.
4. Pinguinul Magellan
Mai întâi ameninţat de devărsările de petrol, pinguinul Magellan (Spheniscus magellanicus) este ameninţat acum de încălzirea curenţilor oceanici, forţându-l să înoate mai departe pentru a găsi mâncare. Anul trecut, mii de pinguini Magellan au murit pe plajele de lângă Rio de Janeiro, un loc neobişnuit pentru ei. Oamenii de ştiinţă au presupus că încălzirea globală a fost responsabilă pentru migrarea şi moartea lor. 12 dintre cele 17 specii de pinguini sunt pe cale de dispariţie.
5. Ţestoasa cu spate pielos
Cea mai mare broască ţestoasă marină şi una dintre cele mai mari reptile, ţestoasa cu spate pielos (Dermochelys coriaceathe) a supravieţuit peste 100 de milioane de ani...dar acum e pe cale să dispară. În Pacific mai sunt doar 2.300 de femele. Populaţia din Atlantic este mai stabilă, însă oamenii de ştiinţă prezic un declin rapid din cauză că ţestoasele sunt prinse de pescari şi braconieri. Ele sunt ameninţate şi de creşterea nivelului mărilor şi de creşterea temperaturilor. Căldura determină sexul ţestoaselor: cu cât e mai cald, cu atât mai multe şanse să devină femele.
6. Tonul roÅŸu
(Thunnus thynnus) este un mare peşte migrator ce trăieşte în estul şi vestul oceanului Atlantic şi în Marea Mediterană. Tonul roşu este principală sursă de sushi. Pescăriile care se bazează pe această specie sunt pe cale să falimenteze iar tonul va dispărea în curând dacă pescuitul nu este controlat. WWF încurajează restaurantele, bucătarii, importatorii şi consumatorii să nu mai servească ton roşu până specia nu îşi revine.
7. Gorila de munte
Doar 720 de gorile de munte (Gorilla beringei beringei) mai există, această specie fiind clasificată drept critic ameninţată. Peste 200 trăiesc în Parcul Naţional Virunga din Congo, unde sunt ameninţate de război, distrugerea habitatului şi braconaj. Eforturile de conservare au dus la creşterea populaţiei din Virunga cu 14% în ultimii 12 ani, iar cele din Uganda au avut o creştere de 12% în 10 ani. Cu toate eforturile însă, populaţia de gorile de munte rămâne extrem de mică.
8. Fluturele monarh
În fiecare an, milioane de fluturi monarh (Danaus plexippus) migrează din America de Nord în habitatul lor de iarnă din Mexic. Pădurile de pin de la altitudine mare din Mexic sunt cruciale pentru ca fluturii monarh să supravieţuiască pe timpul iernii, acest fenomen biologic fiind critic ameninţat în prezent.
9. Rinocerii din Java
Listaţi drept critic ameninţaţi cu dispariţia, rinocerii din Java (Rhinoceros sondaicus) sunt mai puţini de 60 în toată lumea. Folosiţi mai ales în medicina asiatică, rinocerii din Java se apropie de extincţie şi din cauza distrugerii habitatului.
10. Panda gigantic
Simbolul conservării speciilor pentru WWF încă din 1961, panda gigantic (Ailuropoda melanoleuca) mai are doar 1.600 de exponenţi în sălbăticie, iar viitorul lui este nesigur. Habitatul său este fragmentat în zonele muntoase ale Chinei, exemplarele fiind astfel izolate unele de celelalte. WWF încearcă de peste 20 de ani să protejeze această specie, lucrând alături de guvernul chinez pentru protejarea habitatului.
Preluat de pe Realitatea.net