Tarile care au refuzat Acordul de la Copenhaga se intalnesc

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Vineri, 29 Ianuarie 2010 Tipărire Email

Patru dintre cei mai mari poluatori din lume se vor intalni la New Delhi in luna ianuarie, in incercarea de a gasi o solutie pentru a combate schimbarile climatice, informeaza Reuters.

Intrunirea va avea loc pe 24 sau 25 ianuarie si vor participa ministrii mediului din Brazilia, Africa de Sud, India si China, principalele tari care nu au fost de acord cu ce s-a discutat la Copenhaga si care au facut ca semnarea unui acord international privind schimbarile climatice sa fie amanata.

Termenul limita pana cand tarile trebuie sa semneze acordul este 31 ianuarie, insa multe tari nu au fost de acord ca tinta de diminuare a emisiilor de carbon a fost coborata.

"Intrunirea la care vom participa are ca scop ajungerea la o intelegere intre cele patru tari. Se va discuta orice problema ridicata de cei prezenti la intalnire", a declarat un oficial indian al Ministerului Mediului.

Intalnirea de la New Delhi este foarte importanta intrucat cele patru tari pot decide daca va exista sau nu un pact privind schimbarile climatice.

Este de asteptat ca tarile care sustin Acordul de la Copenhaga sa depuna planurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la sfarsitul documentului, insa exista temerea ca unele tari ar putea scadea tinta daca se intarzie semnarea unui acord global.

China a anuntat ca vrea sa reduca emisiile de carbon cu 40-45% pana in 2020, in comparatie cu nivelul din 2005, in timp ce India a anuntat ca este dispusa sa reduca 25% din emisii.

Daca marile producatoare de emisii de gaze cu efect de sera refuza sa semneze acordul atunci documentul este pus sub semnul intrebarii.

Initial, la Copenhaga oficialii trebuiau sa elaboreze un Acord care sa continue Protocolul de la Kyoto, unde se arata ca aproape 40% dintre natiunile globului ar trebui sa reduca emisiile de carbon. Insa tarile in curs de dezvoltare se plang de faptul ca tarile bogate doresc un singur acord pentru toate natiunile, indiferent de situatia economica.

Preluat de pe intactnews.ro

Accesări: 5975
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem