Temperaturile nu sunt influentate de puterea soarelui

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Joi, 18 Martie 2010 Tipărire Email

O activitate solara mai putin intensa si mai putine pete solare, asa cum se intalneau in secolul 17, ar putea incetini foarte putin incalzirea globala, se arata intr-un studiu publicat in Geophysical Research Letters si citat de Reuters.

Se pare ca o cantitate mai mica de soare ar putea scadea temperaturile cu numai 0,3 grade Celsius pana in 2100.

"Ideea ca ne indreptam catre o noua Mica era glaciara, in cazul in care soarele ar atinge un Grand Minimum, este gresita", a declarat Georg Feulner, autorul studiului realizat la Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Cel mai probabil, temperaturile vor creste cu 3,7-4,5 grade Celsius pana in 2100 daca emisiile de gaze cu efect de sera se inmultesc.

Soarele a trecut prin patru Grand Minima din secolul 13 incoace, inclusiv prin Maunder Minimum in 1645-1715, care s-a suprapus cu Mica Era Glaciara.
Temperaturile globale au crescut cu 0,7 grade Celsius de la perioada Revolutiei Industriale pana acum, datorita nivelului ridicat de combustibil fosil folosit.

"Datele privind temperaturile actuale confirma faptul ca efectul unei activitati diminuate a soarelui este foarte mic", a declarat si Stefan Rahmstorf, co-autor al studiului.

In ciuda iernilor grele inregistrate in anumite parti din Europa si America de Nord, ianuarie 2010 a fost al doilea cel mai cald ianuarie de la inceputul secolului 19 incoace, cel mai cald fiind in 2007.

Petele solare si petele negre au un ciclu de 11 ani, existand astfel si perioade cu mai putine pete solare.

"Unii specialisti cred ca acest ciclu lung de 11 ani poate indica faptul ca ne indreptam catre un nou Maunder Minimum", a mai spus Feulner.

Preluat de pe intactnews.ro

Accesări: 6102
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem