Efectul consumului de legume şi de fructe împotriva cancerului este limitat
A fost mantra trăitului sănătos timp de zeci de ani: dacă vom mânca mai multe fructe şi legume vom scăpa de cancer. Oamenii de ştiinţă au descoperit însă recent că proprietăţile anticarcinogene ale unei astfel de diete sunt în cel mai bun caz reduse, relatează cotidianul britanic The Independent.
În unul dintre cele mai ample studii dedicate legăturii dintre dietă şi cancer, cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine din New York au urmărit consumul de fructe şi de legume în cazul a 400.000 de bărbaţi şi femei din 10 ţări europene pe o perioadă de aproximativ nouă ani, perioadă în care în rândul acestora s-au înregistrat 30.000 de îmbolnăviri de cancer.
Cercetătorii au descoperit că mâncatul unei cantităţi suplimentare de 200 de grame de fructe şi de legume în fiecare zi a redus incidenţa apariţiei cancerului cu aproximativ 4%. Aceste rezultate au confirmat părerile pesimiste ale cercetătorilor din ultimii 10 ani: efectul protector al fructelor şi legumelor asupra apariţiei cancerului este extrem de limitat.
Descoperirile reprezintă o infirmare dramatică a părerilor din urmă cu 20 de ani când se susţinea că a consuma legume şi fructe poate duce la reducerea cu până la 50 la sută a numărului îmbolnăvirilor de cancer. De altfel, în 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda consumul de 5 ori pe zi de fructe şi de legume.
Pe de altă parte, dacă în privinţa cancerului consumul de fructe şi de legume nu a dovedit niciun efect, în ceea ce priveşte bolile de inimă, s-a constatat o reducere cu 30% a incidenţei printe cei care au consumat fructe şi legume de cinci ori pe zi faţă de cei care consumau mai puţin de o dată şi jumătate pe zi.
De altfel, studii separate au arătat că o creştere a consumului de fructe şi legume reduce presiunea sângelui, o cauză majoră a bolilor de inimă.
Însă cum s-au putut înşela cercetătorii o perioadă atât de îndelungată? Paolo Boffeta de la Mount Sinai School of Medicine din New York, cel care a condus studiul menţionat, publicat în Journal of the National Cancer Institute (JNCI), este de părere că alţi factori legaţi de un consum sporit de fructe şi legume, cum ar fi cantitatea mică de alcool consumat, lipsa fumatului şi activitatea fizică crescută, 'pot să fi dus la un risc de cancer mai scăzut'.
Cu toate acestea, rămâne posibil ca unele legume să aibă efecte împotriva anumitor tipuri de cancer şi ca efectul general al unei diete bogate în fructe şi legume să fie mai pronunţat în rândul oamenilor tineri. Într-un editorial din JNCI, Walter Willett de la Harvard School of Public Health aminteşte de licopen, prezent în roşii, în privinţa căruia există 'dovezi considerabile' ale efectului său împotriva cancerului de prostată. De asemenea, despre fructe cum ar fi coacăzele şi căpşunile, dar şi despre legume cum ar fi broccoli, se spune că au proprietăţi anti-carcinogene.
Preluat de pe Agerpres.ro