Alergatul îţi prelungeşte viaţa cu cel puţin cinci ani
Specialiştii spun că cei care aleargă în fiecare zi au un ritm cardiovascular mult mai bun şi sunt mai puţin expuşi problemelor de inimă
Cei care îşi doresc să facă sport, dar nu au bani de echipamente scumpe sau de abonamente la sală, se pot întreţine practicând cea mai ieftină formă de mişcare: alergatul. Dar chiar şi banala alergare trebuie făcută cu cap, pentru că, la fel ca toate sporturile, are avantaje şi dezavantaje.
La capitolul avantaje, cel mai important dintre acestea este, fără îndoială, reglarea ritmului cardiac. Alergatul este foarte important pentru inimă iar specialiştii au stabilit că cei care aleargă în mod constant sunt mai puţini expuşi bolilor cardiovasculare şi au şanse mai mici să sufere un atac de cord sau cerebral. Apoi, s-a stabilit că alergatul arde acelaşi număr de calorii ca mersul pe bicicletă sau înotul, la un ritm intens, dar are un plus: solicită încheieturile şi oasele picioarelor întărindu-le în timp. Acest lucru este foarte important pentru femei care sunt expuse la boli precum osteoporoza. Un alt avantaj de care se bucură cei care aleargă are legătură cu oxigenarea creierului. Alergatul îţi echilibrează activitatea cerebrală iar cei care aleargă în mod constant sunt mai echilibraţi din punct de vedere mental.
publicitate
Analizând toate aceste avantaje de care ai parte când alergi, specialiştii au stabilit că cei care fac acest lucru în mod constant trăiesc cu 5-7 ani mai mult decât persoanele sedentare.
Principalul dezavantaj, în special când alegi să alergi în aer liber, vizează încheieturile picioarelor, în special genunchii şi gleznele, chiar dacă studii recente au stabilit că alergatul nu pune chiar atât de multă presiune pe picioare precum se credea.
Aceste studii sunt valabile, însă, numai pentru persoanele sănătoase pentru că cei care au suferit accidentări sau au probleme cu încheieturile vor suferi în continuare. Probleme cu încheieturile vor avea şi persoanele supraponderale şi cele obeze, pentru care alergatul este chiar un pericol.
Dacă îşi doresc să alerge, totuşi, aceştia din urmă ar trebui ca o perioadă să practice alte sporturi, precum înotul, până când condiţia fizică se va ameliora şi vor putea alerga.
Un alt pericol îi paşte pe cei care nu sunt obişnuiţi cu exerciţii cardiovasculare intense şi care, din entuziasm, pot abuza de alergare şi pot suferi, în cazuri excepţionale, chiar şi atacuri de cord.
Dacă nu ai mai alergat niciodată, sfatul specialiştilor este să începi cu alergări uşoare, de acomodare, până când inima se va obişnui să pompeze un volum mai mare de sânge decât de obicei. Femeile care se decid să alerge în mod constant sunt sfătuite să poarte un sutien special care să împiedice mişcarea accelerată a sânilor, în caz contrar aceştia putându-se lăsa ireversibil.