Ticu Lăcătuşu, cea mai grea expediţie - ţinta Groenlanda
Alpinistul român Ticu Lăcătuşu, cunoscut pentru că a cucerit cinci vârfuri virgine, pleacă, astăzi, în cel mai îndrăzneţ proiect al carierei sale. Împreună cu mentorul său în alpinism, Cornel Coman, vrea să traverseze Groenlanda pe schiuri. În total 600 de kilometri.
Proiectul, pe care Ticu Lăcătuşu l-a numit o aventură polară, va dura 30 de zilei.Traversarea va avea loc aproximativ pe linia Cercului Polar de Nord, pe o rută dificilă, pe care nu va exista niciun sprijin exterior pentru aprovizionare sau alte probleme. Astfel că, potrivit celor doi, succesul expediţiei depinde exclusiv de experienţa şi de pregătirea lor.Înaintea lor, exploratorul norvegian Fridtjof Nansen a parcurs un traseu similar. EcoGreenland, proiectul celor doi, presupune un drum cu 100 de kilometri mai lung.
Echipamentele şi proviziile alimentare, care cântăresc aproape 200 de kilograme, vor fi cărate cu ajutorul săniilor. Orientarea se va realiza prin GPS şi comunicarea cu lumea printr-un telefon cu satelit. Zilnic, ei vor parcurge între 10 şi 25 de kilometri. În primele zile distanţele vor fi cam de 10 kilometri din cauza greutăţii mari care este cărată şi a urcuşului mai intens de la cota 0, spre culmea calotei glaciare unde altitudinea maximă ajunge la 2.500 de metri.
Pericolul furtunilor şi al urşilor
Cei doi vor avea cu ei un dispozitiv SOS prin care pot trimite semnale dacă se vor afla în pericol, dar speră că nu va fi nevoie să îl folosească. Energia va veni din panourile solare, foarte mici, cele mai moderne din lume la ora actuală, pe care le vor purta cu ei. De asemenea, vor avea cel mai bun echipament posibil pe plan mondial, a explicat Lăcătuşu. Totul cât mai compactat, uşor, multifuncţional şi rezistent. „În situaţia unei furtuni temperaturile scad foarte mult. Astfel 10 kilometri pe oră de vânt înseamnă încă 10 grade în plus cu minus”, spune Lăcătuşu. Pe furtună ei vor fi nevoiţi să se oprească, mai ales din cauza vântului şi frigului.
„Casa noastră în următoarele luni de zile va fi un cort”, în care vor folosi saci de dormit făcuţi pentru a rezista la -30 de grade. Cei doi vor căra şi un cort de rezervă. Riscul este că unul dintre corturi se poate rupe sau, dacă se întâlnesc cu ursul polar, poate fi rupt de urs. În caz de nevoie cei doi ar putea construi şi un iglu. Dar, explică Lăcătuşu, după ce parcurgi 30 de kilometri pe zi şi eşti obosit e cam greu să faci un iglu pentru că îţi trebuie câteva ore pentru asta.
Cei doi vor folosi schiuri speciale, foarte uşoare, care pe o parte au un material ce imită pielea de focă, pentru a face mai uşor mersul prin zăpadă, spune colegul de deplasare, Cornel Coman.
„Îţi trebuie un psihic tare”
„Noi trebuie să dăm totul timp de o lună. Trebuie să păstrăm în noi resurse pentru situaţii deosebite şi pentru distanţa foarte lungă”, spune el, precizând că toată viaţa de alpinişti s-au antrenat pentru aşa ceva.
„Orizontul alb cu care noi, alpiniştii, nu suntem obişnuiţi, te dărâmă. Îţi trebuie un psihic tare ca să reuşeşti”, afirmă Lăcătuşu.
Cei doi au spus că sunt deja obosiţi, pentru că pregătirile au fost copleşitoare. „Emoţii avem pentru că nu am mai făcut aşa ceva până acum”, spune el, mai ales că se poate întâmpla orice în timpul expediţiei. A subliniat că motivaţia este interioară şi că ei şi-au dorit să vină cu un proiect inovator. „Românii degeaba au oarecare istorie. Acum ar trebui să îşi propună proiecte deosebite, care să aibă o semnificaţie internaţională. Să nu ne amăgim singuri şi să ne lăudăm cu nişte proiecte pe care afară le fac bunicii cu nepoţeii”, crede alpinistul.
Pericolele la care se expun:
-
Vântul puternic
-
Crevasele de pe traseu
-
Oboseala generată de efortul fizic
-
Posibile întâlniri cu urşii polari (anul trecut alpinistul s-a întâlnit doar cu urmele urşilor)
Expediţia costă 50.000 de euro, suma fiind acoperită de sponsorul principal, Baumix.
„O expediţie arctică complexă şi dificilă, o aventură totală şi o provocare la fel de mare ca ascensiunea în premieră românească a Everestului, de acum 15 ani”,
Ticu Lăcătuşu, alpinist
Traseu
Bucureşti – Copenhaga – Reikjavik – Kulusuk/Tasiilaq (Groenlanda) – Isortok – Naqtivit fjord (coasta de Est) – traversare de la est la vest pe schiuri – Kangerlussuaq fjord (coasta de vest) – Copenhaga – Bucureşti
Câteva cifre:
-
600 de kilometri pe gheaţă
-
30 de zile, durata expediţiei
-
250 de kilograme, greutatea săniilor trase de alpinişti
-
2.500 de metri, altitudinea maximă a traversării
-
100 km/oră, viteza pe care o poate atinge vântul
-
-20 de grade Celsius, temperatura medie
-
2 ani = nopţile petrecute în cort de cei doi
Premieră românească absolută
După ce a înscris România în elita alpinismului din toată lumea, Ticu Lăcătuşu, alături de Cornel Coman, încearcă să stabilească o nouă premieră românească. Niciodată o echipă românească nu a reuşit să traverseze complet, pe schiuri, o calotă glaciară insulară sau continentală. De asemenea, nicio echipă românească nu a parcurs pe schiuri un traseu de peste 500 de kilometri şi nici nu a rezistat în condiţii polare, timp de o lună, fără sprijin din exterior.
Cei doi alpinişti sunt colegi la Clubul Prospectorul Bucureşti din 1988. Lăcătuşu este din Piatra-Neamţ şi este alpinistul cu cel mai bogat palmares din ţară, fiind primul român pe Everest (1995) şi primul român solitar pe un vârf de 8.000 de metri (1998 – Cho Oyu). De asemenea, el este un apreciat geolog şi un talentat cameraman, având şi premii pentru asta. Cornel Coman este unul dintre cei mai experimentaţi antrenori de alpinism şi schi-alpinism din România. A organizat expediţii în Alpi, Caucaz, Pamir, Africa şi Himalaya.
Obiective:
Prima parte a proiectului a fost realizată anul trecut, când Ticu Lăcătuşu a atins două mari obiective: ascensiunea celui mai înalt vârf din Groenlanda (Gunnbjornsfjeld – 3.700 metri) şi ascesiunea în premieră mondială a unui vârf virgin din Groenlanda (din Munţii Watkins). Lăcătuşu a decis să boteze vârful acesta după fiica sa – Petra Peak. Anul acesta obiectivele sunt patru:
Stabilirea unei premiere româneşti absolute – traversarea completă a calotei glaciarea Groenlandei – 600 de kilometri pe schiuri, fără niciun sprijin extern
O atitudine ecologică – păstrarea intactă a mediului natural (cei doi vor purta cu ei gunoiul)
Efectuarea unor observaţii – meteorologice, climatologice, glaciologice, geologice şi colectarea probelor de roci şi gheaţă pentru analize de laborator, inclusiv izotopice
Promovarea imaginii României şi valorificarea complexă a rezultatelor expediţiei – realizarea unui documentar video
Preluat de pe evz.ro