Solar Impulse, viitorul energiei verzi
Desi energia solara mai are mult pana va fi suficient de dezvoltata pentru a inlocui kerosenul, inovarile tehnologice de care a beneficiat avionul solar Solar Impulse si-ar putea gasi utilitatea si in alte sectoare, in special in cel auto si cel spatial.
"Nu vom avea chiar maine aplicatii comerciale, insa pe viitor vor putea fi utilizate diferite subelemente" ale prototipului de avion solar, a estimat Pascal Vuilliomenet de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne (EPFL), citat de AFP.
Cercetarile ce trebuie realizate asupra panourilor solare necesita mult timp, dar progresele in ceea ce priveste materialele compozite utilizate la construirea Solar Impulse, care a efectuat primul sau zbor de noapte pe 8 iulie, par sa promita multe.
Astfel, optimizarea motoarelor electrice utilizate la punerea in miscare a celor patru elice ale avionului Solar Impulse, care este propulsat doar de energie solara, ar putea fi utilizata cu succes si in sectorul auto.
Solar Impulse, ale carui aripi au o anvergura de 63,40 de metri, ca si airbus A340, cantareste doar 1.600 kg si a decolat pentru prima data in dimineata zilei de 7 iulie.
Avionul foloseste numai energia produsa de cele 12.000 de celule fotovoltaice care se afla pe aripile sale si care alimenteaza patru motoare electrice de cate 10 cai putere fiecare.
Chiar daca acest prototip este prea avansat pentru a fi adaptat zborului comercial, progresele sale tehnologice si-ar putea aduce contributia la dezvoltarea energiei regenerabile.
"Suntem convinsi ca, daca un avion poate sa zboare zi si noapte fara niciun carburant, nimeni nu va mai veni sa spuna ca este imposibil sa utilizam aceleasi tehnologii si pentru masini, aer conditionat, incalzire, calculatoare sau electrocasnice", a precizat Bertrand Piccard, cel care a conceput proiectul.
Anil Sethi, directorul general al companiei Flisom, specializata in panouri solare ultrafine si flexibile, este sigur ca energia solara va avea un viitor stralucit in aviatie.
"Nimeni nu va putea cere vreodata realizarea unui zbor comercial de la Zurich la New York cu un avion propulsat de energie solara. Insa pentru oamenii care vor sa experimenteze un alt mijloc de locomotie numai pentru placerea de a zbura, avioanele solare pot fi o idee interesanta", a estimat Sethi.
De aceea, proiecte precum Solar Impulse isi vor gasi aplicatia doar in cazul zborurilor spatiale sau al vehiculelor la care numai anumite elemente sa fie alimentate de energie solara.
Preluat de pe intactnews.ro