Mâna lungă a UE taie topoarele care distrug pădurile
Deşi, pe hârtie, România are un plan de combatere a defrişărilor ilegale, este pe ultimul loc în UE la capitolul acţiuni concrete şi riscă sancţiuni dure în următorii doi ani.
România este codaşa UE în privinţa stopării de frişărilor ilegaleSursa: EVZ
În 2007, în România, au fost tăiaţi ilegal 175.743 de metri cubi de pădure, potrivit "bilanţului" Ministerului Mediului. În anii care au urmat, cifrele arată "scăderi uşoare", cele mai recente - de la finalul trimestrului trei al anului 2010 - indicând un volum de 117.906 de metri cubi. Şi asta pentru că - au arătat autorităţile - România are un plan de combatere a tăierilor ilegale.
Se află însă pe ultimul loc, în Uniunea Europeană, la capitolul "acţiuni concrete". O spun oficialii europeni, care avertizează că această lipsă de acţiune va atrage, peste doi ani, sancţiuni dure pentru ţara noastră, care, în noiembrie 2012, va fi o bligată să aplice regulamentul european privind combaterea tăierilor ilegale.
"E păcat că o ţară ca România nu-şi protejează pădurile"
"România şi Bulgaria nu au făcut progrese semnificative în privinţa combaterii tăierilor ilegale de păduri şi a creşterii suprafeţelor împădurite. (...) Iar România se află la coada Uniunii la capitolul grijă faţă de păduri", au explicat experţii europeni. Care au formulat şi o concluzie: "Pădurile protejează ecosistemul, menţin biodiversitatea şi reduc riscul de inundaţii. (...) E păcat ca o ţară cu specii rare şi o biodiversitate unică în lume - care include Delta Dunării - să nu-şi protejeze pădurile".
Păduri sub media europeană
Pe 17 octombrie 2008, Consiliul European a înaintat o propunere de regulament Parlamentului European privind combaterea defrişărilor ilegale. După doi ani de discuţii în comisii şi amendamente, în octombrie, regulamentul a fost aprobat de parlament. Iar pe 12 noiembrie a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după care intră în vigoare. Fiind regulament, este obligatoriu ca toate statele membre să-l transpună în legislaţia naţională, demers pentru care au la dispoziţie o perioadă de 24 luni de la data intrării în vigoare.
În ultimii 15 ani, România a suferit pierderi uriaşe din cauza defrişărilor ilegale. Nu există o cifră oficială totală care să arate cât de mari sunt acestea, dar, potrivit Planului naţional de combatere a tăierilor ilegale de arbori, se estimează că 127.000 de hectare au fost distruse prin tăieri ilegale. Dintre acestea, 95.000 de hectare au fost rărite, iar restul au fost pur şi simplu rase. România are în total 6,3 de milioane de hectare de pădure, dintre care 4,2 milioane se află în proprietatea statului.
Dar pădurile reprezintă doar 26% din suprafaţa ţării faţă de aproape 30% cât este media europeană. Iar în unele judeţe gradul de împădurire este minuscul (spre exemplu, în Călăraşi este de doar 2%). Problema nu este însă doar a României. La nivel global, zilnic, suprafaţe echivalente cu 36 de terenuri de fotbal sunt defrişate în fiecare minut, adică 13 milioane de hectare pe an, potrivit calculelor lui Anke Schulmeister, coordonator al programelor de pădure ale WWF Belgia.
Citeste tot articolul pe evz.ro