Mic ghid pentru o alimentaţie sănătoasă

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2010 Publicat: Vineri, 05 Martie 2010

Carnea nu se asociază cu paste făinoase, orez, ouă sau brânză, ci doar cu legume, susţin medicii nutriţionişti

Carnea de pasăre sau de peşte - de două ori pe săptămână, legume şi fructe - de cinci ori pe zi, iar cerealele integrale - cel mult 250 de grame pe zi, acestea sunt recomandările prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cu privire la un stil de viaţă alimentar sănătos.

"Înainte de toate, singurele alimente care trebuie evitate, pe cât posibil, dar mai ales în cazul copiilor, sunt dulciurile rafinate, băuturile dulci şi îndulcitorii, deoarece au un conţinut ridicat de kilocalorii şi zahăr, fapt ce poate duce la apariţia multiplelor boli, printre care obezitate şi diabet", avertizează prof. dr. Mencinicopschi.
publicitate

Pentru amatorii de carne, specialiştii atenţionează: cea de porc, de oaie şi de vită, respectiv carnea roşie trebuie mâncată ocazional. "Deoarece are un conţinut ridicat de grăsimi, acest tip de carne este recomandat să îl mâncăm de cel mult trei ori pe lună. Grăsimile se depozitează pe vasele de sânge, fapt ce duce la luarea în greutate, dar prezintă şi un risc crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare", explică profesorul Mencinicopschi.

Mai mult, medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că principala sursă de proteină pentru organism este reprezentată de produsele animale. "Carnea de pui este atât o principală sursă de proteine cât şi un aliment sănătos. Important este să ştim ce să alegem de la un pui. În nici un caz aripioara sau copanul, ci banalul piept de pui, care trebuie preparat la grătar", recomandă dr. Bilic. În plus, există şi surse vegetale de proteine, dar acestea sunt de calitate inferioară, completează medicul Bilic. "Cerealele integrale, pâinea, orezul, mazărea, fasolea şi soia conţin între unu şi patru grame de proteine la suta de grame din aliment", spune Mihaela Bilic.

Ouăle nu cresc colesterolul din sânge

Nutriţionistul Bilic spune că oul este un aliment complet care conţine pe lângă proteine, vitaminele A, D, E, B şi fier. "Colesterolul din ou nu duce la creşterea colesterolului din sânge, aşa că, nu există contraindicaţii în privinţa acestui aliment", spune dr. Bilic. În acelaşi timp, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi precizează că ouăle se pot mânca între două şi cinci ori pe săptămână. "Pentru a accentua digestia, un rol important în alimentaţie îl are şi asocierea alimentelor. Astfel, se vor evita combinaţii de genul ouă cu fasole, mazăre, linte şi soia. Oul se poate asocia cu legume, dar şi cu orez sau paste făinoase", spune prof. dr. Mencinicopschi. Mai mult, carnea nu se asociază cu paste făinoase, orez, ou sau brânză, ci doar cu legume.

Snackurile trebuie înlocuite cu fructe sau legume

Mai mult, nutriţionişti recomandă să luăm masa la ore fixe. "Se recomandă trei mese principale, fără a renunţa sub nici un motiv la micul dejun, care trebuie să fie consistent. De asemenea, trebuie să înlocuim snackurile dintre mese cu fructe şi legume proaspete. Între ora de culcare şi masa de seară trebuie să existe o diferenţă de două-trei ore. Dacă nu ne putem abţine, atunci este indicat un păhărel de iaurt simplu, fără fructe", conchide specialistul în nutriţie Mencinicopschi.

Preluat de pe mediafax.ro

Accesări: 8297
Print Friendly, PDF & Email