Calculează porţia corectă
Nu toÅ£i avem „dreptul” la aceleaÅŸi porÅ£ii, Å£in să ne atenÅ£ioneze medicii. „Necesarul caloric se stabileÅŸte în funcÅ£ie de mai mulÅ£i parametri, printre care sex, înălÅ£ime, greutate, boli de care suferim sau activităţi zilnice”, explică medicul nutriÅ£ionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul „Calea MoÅŸilor” din BucureÅŸti.
Pentru a nu depăşi cantitatea de mâncare de care are nevoie organismul
trebuie să aveÅ£i mereu în minte mărimea unei porÅ£ii corecte. „O porÅ£ie de «bun-simÅ£» de friptură cu garnitură înseamnă maximum 150 grame de carne, pe care o puteÅ£i asocia cu mărimea unui pachet de cărÅ£i de joc. Garnitura, piure de cartofi sau orez, trebuie să aibă între 150 ÅŸi 200 de grame, echivalent cu o minge de tenis de câmp”, spune nutriÅ£ionistul Eduard Adamescu.
Cantitatea maximă de dulciuri pe care o puteÅ£i consuma într-o zi nu trebuie să depăşească 300 de calorii. Astfel, la desert, e suficientă o prăjitură, o plăcintă sau o clătită de dimensiune mică. „O clătită are făină, ouă, lapte, dar nu astea sunt de incriminat. Problema apare când adaugăm zahăr ÅŸi umplutură”, avertizează medicul Eduard Adamescu. Cea mai sănătoasă e clătita umplută cu brânză de vaci.
„Începând cu anii ’80, percepÅ£ia asupra meniului zilnic obiÅŸnuit s-a schimbat radical. În medie, o porÅ£ie de mâncare e azi cu aproximativ 200 de kilocalorii mai bogată decât acum 20 de ani. De aceea, pentru adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, e important să cunoaÅŸtem ÅŸi cantităţile recomandate pentru o porÅ£ie, indiferent de tipul de aliment consumat”, afir mă nutriÅ£ionistul Maggi, Elena Casapu.