Frați în Carpați Episodul 2 Munții Rodnei

Categoria părinte: Proiecte Categorie: Frati in Carpati Publicat: Duminică, 04 Noiembrie 2018

3 iulie - Marți

M-am trezit la 5, la 6.30 plec. Alexandru e cu un genunchi în dureri, nu poate continua. Prima oară în Rodna. Prima oară singur pe munte. Trec de ultimele porțiuni de asfalt, și o iau în sus spre Pietrosul Rodnei. Cânt și fluier pe porțiunea de pădure să îmi fac simțită prezența. Vremea e bună, mersul e rapid. La 9.30 ajung la Lacul Iezer unde văd primele marmote din Carpații Românești. La 11.30 ajung pe Pietrosul Rodnei. Nor de jur împrejur, mă și gândeam că erau prognozele greșite și o să mă plouă și azi, că în fiecare zi de când am început.

001

 Îmi iau "La revedere" de la Alexandru pentru câteva zile

002

"The loneliness of the long distance runner"

003

Pietrosul Rodnei fumegă în aerul dimineții004

Porci mistreți de grădina

005

 Ciupercuța006

Panorama cu Munții Maramureșului înspre nord

007

Valea pe care am coborât ieri. Ne-ai făcut viață grea. Dar azi e azi.

008

Borșa rămâne în vale

009

Stația meteo 

010

Lacul Iezer

011

Și căldarea de deasupra

012

013

014

Urc la pas

015

Poză de vârf. Prima dată pe cel mai înalt vârf din Carpații Orientali.

Fac poze pe vârf și mă îndrept, mai mult după trackul GPS decât după ce se vede, spre Buhăescu. Din urmă vine un turist singur, îl salut în engleză. Astăzi văzusem vreo 10-12 turiști în urcare către Pietros, dar toți erau cehi sau polonezi. Îl întreb de unde e îmi zice că e român. Aaaa super și eu tot român, păi hai să o dăm pe românește.:)

Nuțu Coman din Vișeu îmi spusese că există un refugiu nou construit în creastă Rodnei, dar nu știam exact pe unde e. După toate greutățile pe care le-am avut în Munții Maramureșului nu mă așteptăm să mă țîn de planul pe care îl făcusem de acasă. Planul era să ajung sub Tarnița La Cruce, sau în Șaua Între Izvoare unde știam că am loc de cort și apă de băut.

Andrei, noul meu partener de drum, îmi zice și el de refugiu, merge în direcția aia, știa traseul. "Pfuu ești fratemeleu, tre să mă țin după tine!". Mi-a ieșit norocu' în cale.

016

Taurile Buhaescului prin pâclă

017

Vf. Buhaescu Mare

019

Vf Rebra

021

Lacul Gropilor la vest de Curmatura Buhaescului

022

Inspre vest se vad Muntii Tibleș. Poate o sa ma duca pasii vreodata pe acolo.

023

Spre est:Tarnița La Cruce cu Tăul Rebra lucind sub ea. Apoi Vf Obârșia Rebrii și în fundal Vf Repede.

025

În urmă se văd cele două vârfuri Buhăescu care ascund vederii Pietrosul Rodnei. Spre stânga Vf Grohotu

Mergem cam o oră prin lapte până ne apropiem de vârful Rebra, pe creastă Rodnei. De aici cerul se curăță de nori. Ce priveliști are Rodna! Trecem de Tarnița La Cruce, Șaua Obârșia Rebrei, Șaua Între Izvoare, și ajungem la punctul "La Cărți"  unde e și Fântâna lui Râțâfoi și noul refugiu. Ora 15.30. Toată după-amiaza rufele luate umede de dimineață s-au uscat, pielea s-a bucurat. Fac foarte bine la psihic câteva ore de soare. Andrei se duce în Șaua Între Izvoare să pună cort. Vrea să fie el cu el. Rămân singur, îmi așez pe îndelete bagajul luat de dimineață cam pe fugă, îmi așez culcușul. 

026

Tarnița La Cruce028

 Lacul Repede

030

Din Șaua Obârșia Rebrei se vede în zare Vf Puzdrele și mai în spate Vf Laptele Mare

031

Noul refugiu de "La Cărți"

032 033

"La Cărți"

034

Fântâna lui Râțâfoi

Pe seară mă întâlnesc cu un cioban în toată firea, George din satul Coșbuc. Are împreună cu un cumnat, o mie de oi pe valea asta care ține de satul Coșbuc de sute de ani. Toți oamenii de aici au copiii plecați afară, rânduielile s-au stricat, satul moare odată cu bătrânii rămăși acasă. Îmi spune că se întoarce în fiecare an aici, și nu pleacă la copii în Belgia, doar pentru a bea apă din Fântâna lui Râțâfoi. Îmi amintesc că și  Nuțu Coman din Vișeu îmi spusese că cea mai bună apă din lume e în locul ăsta.  Doi români, unul din Ardeal, unul din Maramu visează la apa asta. După ce mă despart de cioban, mă duc și eu la izvor.

Iese din pământ cu debit bun, curge câteva zeci de metri la vale și apoi dispare iar sub pământ. Mă spăl, beau apă, iau în sticle și pentru a doua zi. Deci sunt picat sub vrajă. Probabil o să trec în Cea Lume pe pământurile astea, aici, Acasă. Poate ne-om mai vedea în astă viață Fântâna lui Râțâfoi...

Pe la 8 seara apare un grup de cinci cehi cu care stau la povești, împărțim refugiul peste noapte.

035

Tarnita Negoieselor, Vf Negoiasa Mare, Vf Negoiasa Mica, Vf Puzdrele

036

Primele momente de pauza din ultimele zile

037

Vf Repede la apus

038

Home away from home

  4 iulie - Miercuri

Am pornit dis de dimineață, la 6.30. Nici un nor pe cer. Soarele și luna deasupra mea, culmi și văi de jur împrejur. Vremea a fost perfectă toată ziua, orele au trecut pe nesimțite, nici nu știu ce să povestesc. Am mers și m-am bucurat. Am trecut pe lângă Negoiese spre Tarnița Barsanului. La 9.30 treceam de Vf Puzdrele, la 11 eram pe Vf Galatulului.

039

Vf Repede si refugiul

040

Inspre sud Vf Laptelui, Vf Rabla

041

Spre vest: Vf Pietrosul Rodnei in fundal si toata culmea pe care am parcurs-o ieri

043

044

Vf Negoiasa Mică din Tarnița Barsanului

045

Spre sud de Negoiasa Mica

046

Dosu Negoieselor spre nord

047

Un lac în vale. L-am denumit în gând Lacul de Inima Albastră

048

Vf Puzdrele

049 

050

De pe Vf Galatului spre nord: Orasul Borsa si Statiunea Borsa despartite de Vf Paltinisul

051

De pe Vf Galatului spre vest: Vf Laptele Mare si Vf Puzdrele

La 12 ajung în Șaua Gărgălău unde mă realimentez cu apă și fac pauză de masă. De aici parsesc Maramureșul și intru in Bistrița-Năsăud. Încep urcușul spre Vf. Gărgălău. Am sub mine Tăul Stiol, locul de izvor al Bistriței. Abia în octombrie când am primit pozele de la Alexandru mi-am dat seama că am fost în același timp, cam în același loc. Deși suferea cu genunchiul, s-a plictisit în Borșa, așa că a făcut o plimbare ușoară în Rodna, mai întâi la Cascada Cailor apoi până pe malul acestui lac pe care eu îl vedeam de sus.

De pe Vf Gărgălău se deschide imaginea creastei Rodnei până spre Vârful Ineu, până acum ascunsă privirii.

056

Pasul Prislop - legătură între Maramureș și Moldova

061

Tăul Stiol - Izvorul Bistritei Aurii064

Vf Gărgălău

058

Cascada Cailor vazuta de Alexandru059

Taul Stiol vazut de Alexandru065

Taul Stiol de pe Vf Gărgălău

066

Vf Claii, Vf Omului si in fundal Vf Ineu

Bag cărbuni în continuare: 13.30 Vf Gărgălău, 14.30 Vf Omului, 15.30 Tarnița lui Putredu. Îmi dau seama că exagerez cu flamanzenia mersului așa că mă așez la soare pe rucsac. Moțăi 15 minute, când mă trezesc din reverie îl văd venind din urmă pe Andrei cu care mă însoțesc pe bucata asta de traseu. Trecem de Coasta Netedă, de Tomnatec și ajungem la refugiu de sub Vf Ineu.

067

Vf Omului

 

069

Drumul catre est: Vf Cisa, Vf Coasta Neteda, Vf Tomnatec, Vf Ineu

070

Sa luam o pauza

072  Valea Toloaca spre nord de Tarnita lui Putredu

073 Caldarea Putredu spre nord de Vf Tomnatec

074 La vest de Vf Tomnatec creasta Rodnei pe care am venit azi

075

La est de Vf Tomnatec - Vf Ineu

076 Valea Bila - între creasta Tomnatecului și Creasta Plescutei

Las rucsacul la refugiu, Andrei pleacă să pună cort sub Ineu, la lacul Lala Mică. La 7 seara eram pe Vf Ineu. Mă reîntorc la refugiu unde erau un el și o ea.Mă gândesc că baietul a bătut drumul în timpul săptămânii să îi arate fetii constelațiile și se trezesc că dorm împreună cu un sconcs bătrân. Orice ar fi îi dau și eu în jos să pun cortul lângă un loc cu apă.

Ajung după 8 seara la Lala Mică, pun cort, mă spăl, îmi fac mâncare caldă. Oricât îmi pun toate hainele din rucsac pe mine și mă bag în sacul de dormit, tot adorm în frisoane. Deh... 14 ore de mers. Mă trezesc la 1 noaptea lac de transpirație. Afară stele mii ca niște făclii... Hai noapte bună.

078

Vf Ineu

079

Vf Ineu de la lacul Lala Mica

080 

081 

5 iulie - Joi

Mă resimt dimineață după tura de ieri. Ridic ancora, împreună cu Andrei, pe la ora 8. Coborâm către lacul Lala Mare apoi urcăm agale către Șaua Gajei. De aici tot drum de căruță. Pe lângă Vârful Gajei o turmă de oi, ciobanul lasă câinii să sară pe noi. După Nichitas mă iau după trackul GPS desenat de acasă și o luăm pe aiurea. Trecem pe lângă o stână, dar ciobanul își potolește câinii. Ajungem la 12 în Pasul Rotunda.

Prin acest pas e un drum declarat DN dar care e drum de pământ. Leagă Bistrița Năsăud de drumul național care trece prin Pasul Prislop si uneste Moldova de Maramu. Ce pitoresc ar fi să fie practicabil... Ăștia suntem noi... Mă reîntâlnesc cu Alexandru care se cazase la cabana Pasul Rotunda. Îmi iau la revedere de la Andrei care se duce la cabana Croitor.

Cărări cu soare Andrei! Mulțumesc că ai fost fratele meu în Rodna.

 

082 Cortul pe malul lacului Lala Mica, sub Vf Ineut 

083 Lacul Lala Mare

084Spre vest de Șaua Gajei: Vf Ineu, Vf Ineut, Vf Roșu

085 Spre est de Șaua Gajei: Vf Gaja, in zare Muntii Suhard

086Mulțumesc Andrei

087

La bună revedere Rodna. Ești o minune!

Accesări: 2149
Print Friendly, PDF & Email