Calinul (Viburnum opulus)

Publicat: Marți, 03 Mai 2011 Tipărire Email
Share

Calinul, al carui nume provine din slavul „Kalina” este un arbust inalt (pana la 4 m), stufos, din familia „Adoxaceae”,  cu fructe de culoare rosie grupate sub forma de ciorchini asemanator socului.  Are scoarta la inceput neteda, de culoare verde-cenusie, care insa cu timpul devine cenusie si cu crapaturi. Frunzele sunt oval-alungite, divizate in 3-5 lobi dintati pe margini, cu un petiol scurt, prevazut cu un jgheab, avand 2-4 glande rosietice vizibile. Toamna frunzele se coloreaza in rosu, la fel ca si fructele. Florile sunt de culoare alb-verzuie, formand o inflorescenta umbeliforma cu diametrul de 5-7 cm. Infloreste in lunile mai-iunie.
Arealul de raspândire
Creste în special în padurile de la câmpie dar poate fi gasit si în regiunile deluroase ajungând chiar si in zonele de munte. Principala cerinta ecologica este exigenta fata de umiditatea din sol, instalîndu-se pe lînga ape, pe terenuri inundabile, lacovisti, în zavoaie si aninisuri. Suporta bine umbrirea, intrînd în stratul arbustiv al padurilor mai ales în zona de cîmpie si deal, urcînd pîna în partea inferioara a zonei montane.
Recoltare
Recoltarea se face primavara, înainte de a înflori, când seva începe sa circule mai intens. Coaja se usuca în straturi subtiri, în aer liber sau în uscatorii la temperatura de 40-45 grade C. Din 3 kg coaja proaspata se obtine 1 kg de produs uscat.  Scoarta se recolteaza în lunile aprilie-mai, la pornirea în circulatie a sevei, cînd se desprinde usor. Se taie ramurile si tulpinile tinere, netede, care urmeaza a fi decojite. în aceeasi zi se fac inelari cu briceagul la 15-25 cm care se unesc prin taieturi longitudinale, desprinzîndu-se astfel bucati în forma de jgheab.Recoltarea prin cioplirea ramurilor da un produs de calitate mai slaba, deoarece se desprinde si lemnul de dedesubt.
Principii active
Scoarta contine tanoizi la fel ca si florile, care contin în special astragalina (camferol-3-glicozid) si peonozid (camferol-3-7-diglicozid), precum si alti derivati fenolici. Coaja de calin se foloseste în industria de medicamente la prepararea unor extracte cu actiune calmanta si homeostatica.
Indicatii terapeutice
Sub forma de infuzie sau decoct, calinul este recomandat in diaree, edeme, dismenoree, menstruatii dureroase, crampe musculare, crampe abdominale, colici, hipertensiune, tahicardie.

Calinul, al carui nume provine din slavul „Kalina” este un arbust inalt (pana la 4 m), stufos, din familia „Adoxaceae”,  cu fructe de culoare rosie grupate sub forma de ciorchini asemanator socului.  Are scoarta la inceput neteda, de culoare verde-cenusie, care insa cu timpul devine cenusie si cu crapaturi. Frunzele sunt oval-alungite, divizate in 3-5 lobi dintati pe margini, cu un petiol scurt, prevazut cu un jgheab, avand 2-4 glande rosietice vizibile. Toamna frunzele se coloreaza in rosu, la fel ca si fructele. Florile sunt de culoare alb-verzuie, formand o inflorescenta umbeliforma cu diametrul de 5-7 cm. Infloreste in lunile mai-iunie. 

Arealul de raspândire

Creste în special în padurile de la câmpie dar poate fi gasit si în regiunile deluroase ajungând chiar si in zonele de munte. Principala cerinta ecologica este exigenta fata de umiditatea din sol, instalîndu-se pe lînga ape, pe terenuri inundabile, lacovisti, în zavoaie si aninisuri. Suporta bine umbrirea, intrînd în stratul arbustiv al padurilor mai ales în zona de cîmpie si deal, urcînd pîna în partea inferioara a zonei montane.

Recoltare

Recoltarea se face primavara, înainte de a înflori, când seva începe sa circule mai intens. Coaja se usuca în straturi subtiri, în aer liber sau în uscatorii la temperatura de 40-45 grade C. Din 3 kg coaja proaspata se obtine 1 kg de produs uscat.  Scoarta se recolteaza în lunile aprilie-mai, la pornirea în circulatie a sevei, cînd se desprinde usor. Se taie ramurile si tulpinile tinere, netede, care urmeaza a fi decojite. în aceeasi zi se fac inelari cu briceagul la 15-25 cm care se unesc prin taieturi longitudinale, desprinzîndu-se astfel bucati în forma de jgheab.Recoltarea prin cioplirea ramurilor da un produs de calitate mai slaba, deoarece se desprinde si lemnul de dedesubt.

Principii active

Scoarta contine tanoizi la fel ca si florile, care contin în special astragalina (camferol-3-glicozid) si peonozid (camferol-3-7-diglicozid), precum si alti derivati fenolici. Coaja de calin se foloseste în industria de medicamente la prepararea unor extracte cu actiune calmanta si homeostatica. 

Indicatii terapeutice

Sub forma de infuzie sau decoct, calinul este recomandat in diaree, edeme, dismenoree, menstruatii dureroase, crampe musculare, crampe abdominale, colici, hipertensiune, tahicardie. 

Accesări: 13938
 

proalpin.ro