Hemoragie

Categoria părinte: Lexicon Categorie: H Publicat: Marți, 10 Noiembrie 2009 Tipărire Email

MED. Scurgerea de sange dintr-un vas sangvin. O hemoragie este numita externa daca sangele se scurge direct in exterior, interna daca se produce intr-o cavitate (torace, abdomen) sau intr-un organ intern (stomac, intestin); cand sangele iese pe caile naturale (gura, anus, uretra), hemoragia se numeste secundar exteriorizata.

O hemoragie are drept cauza un traumatism, lezarea unui organ (inflamatie, ulcer, tumora) sau o anomalie a vaselor (anevrism, fragilitate prin hipertensiune arteriala).

Pierderea integrală a sângelui este cunoscută sub denumirea de exsanguinare, iar, desanguinarea este pierderea masiva de sânge.

Pierderea a 10-15% din totalul volumului de sânge poate fi suportată, de către un om sănătos, fără urmări clinice. Donarea de sânge, de regulă, constă în 8-10% din volumul total de sânge al donatorului.

Tratament consta in oprirea hemoragiei, in general prin interventie chirurgicala. Atunci cand hemoragia este externa si consecutiva unei plagi a vaselor gatului sau ale unui membru, ea poate fi intrerupta prin compresia cu mana sau cu un pachet de tifon - a punctului de sangerare sau a unui punct situat pe traiectul trunchiului arterial care alimenteaza sangerarea. De asemenea, se poate pune un garou, fie la radacina membrului, fie imediat in amonte de sangerare, dar aceasta tehnica nu este lipsita de pericole. De asemenea, trebuie inlocuit volumul de sange pierdut, perfuzand intr-o vena solutii de umplutura (gelatine, dextrani). Acestea din urma sunt insuficiente in cazurile cele mai grave, cand trebuie sa se recurga la transfuzii sangvine.

Accesări: 7366
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem