Ierunca

Publicat: Duminică, 11 Aprilie 2010 Tipărire Email
Share

ZOOL. Tetrastes bonasia este o pasăre  ce aparţine familiei Phasianidae. Trăieşte în pădure, fiind foarte sperioasă. Ierunca are mărimea unei potârniche (35–36 cm). Are o coadă lungă, penajul fiind cenuşiu-roşcat pătat sau dungat cu alb-negru. Ierunca este răspândită în regiunile de pădure din Eurasia, în Europa Centrală fiind foarte rar întâlnită. Este o pasăre monogamă, împerecherile au loc primăvara, dar perechile pot rămâne împreună şi iarna. Pasărea se hrăneşte cu insecte şi fructe de pădure. Puii eclozează la circa 25 de zile şi rămân toată vară cu femela, care le asigură locuri bune de hrană.

Accesări: 4732
 

proalpin.ro