Latitudine

Categoria părinte: Lexicon Categorie: L Publicat: Marți, 08 Decembrie 2009 Tipărire Email

GEOG. altLatitudinea este una dintre cele două coordonate geografice care descriu poziţia unui punct de pe suprafaţa Pământului. Latitudinea unui punct este unghiul dintre direcţia de la centrul Pământului spre acel punct şi planul ecuatorului.

Dacă punctul este situat la nord de ecuator, latitudinea se numeşte latitudine nordică, notată N, sau se dă cu semnul plus; dacă punctul este situat la sud de ecuator, latitudinea se numeşte latitudine sudică, notată S, sau se dă cu semnul minus. Punctele de pe Pământ având o aceeaşi latitudine alcătuiesc un cerc numit paralelă.

Ecuatorul este paralela de 0°. La 0° nu se mai specifică dacă este vorba de latitudine nordică sau sudică. Cele două emisfere imaginare formate de ecuator sunt numite boreală (cea nordică) şi australă (cea sudică). Ecuatorul este cea mai lungă dintre paralele.

Tropicele sunt cele două paralelele de 23°27' latitudine nordică şi respectiv sudică. Paralela de 23°27‘ N se numeşte tropicul de nord, tropicul racului sau, mai rar, tropicul cancerului. Paralela de 23°27' S se numeşte tropicul de sud sau tropicul capricornului.

Punctele de pe tropicul de nord au Soarele la zenit la momentul amiezii la solstiţiul din iunie (solstiţiul de vară pentru emisfera nordică). Punctele de pe tropicul de sud au Soarele la zenit la amiază la solstiţiul din ianuarie (solstiţiul de iarnă pentru emisfera nordică). În punctele de pe Pământ situate între cele două tropice, Soarele se află la amiazăla sud de zenit în timpul unei părţi din an şi la nord de zenit în restul anului. Pentru punctele situate la nord de tropicul de nord, Soarele se află la amiază totdeauna la sud de zenit, iar pentru punctele situate la sud de tropicul de sud, Soarele se află la amiază la nord de zenit.

Denumirile tropicelor (racului şi respectiv capricornului) provin de la numele constelaţiilor în care se află Soarele în momentul solstiţiilor de vară nordică, respectiv iarnă nordică, conform zodiacului european.

Cercurile polare sunt cele două paralele de 66°33' latitudine nordică şi respectiv sudică. Paralela de 66°33' latitudine nordică se numeşte cercul polar de nord sau, uneori, cercul polar arctic. Paralela de 66°33' latitudine sudică se numeşte cercul polar de sud sau, uneori, cercul polar antarctic.

Punctele de pe Pământ situate la nord de cercul polar de nord şi cele situate la sud de cercul polar de sud au o perioadă, în jurul solstiţiului de vară, în timpul căreia soarele nu apune deloc câteva zile la rând. Această perioadă se numeşte zi polară. Similar, în jurul solstiţiului de iarnă există o perioadă numită noapte polară, în timpul căreia soarele nu răsare câteva zile la rând.

Latitudinea se calculează măsurând înălţimea în grade a Stelei Polare deasupra orizontului, folosind un sextant. În emisfera australă trebuie luat ca şi referinţă înălţimea polului sud celest.

Accesări: 11490
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem