Paducelul

Categoria părinte: Lexicon Categorie: P Publicat: Marți, 15 Iunie 2010 Tipărire Email

BOT. Păducelul (Crataegus monogyna), maracinele-alb sau gherghinarul, cum mai este cunsocut, este un arbust spinos din familia Rosaceae, inrudit cu prunul, macesul, murul etc.

Creste sub forma de tufe, preferand solurile calcaroase, in marginea padurilor de foioase, a livezilor si pasunilor din zona montana, cu dimensiuni intre 2 si 6 metri. Poate fi intalnit din Europa Centrală pana în Asia de Sud-Vest

Infloreste în mai, iunie. Frunzele sunt simple, lobate sau sectate. Florile albe sunt grupate în corimbe.  Gineceul este format din 5-1  carpele libere între ele, însă concrescute cu receptaculul concav. Fructul este un fruct fals, drupaceu, cu endocarpul sclerificat.

Fructele sunt mici, sferice sau alungite, de culoare roşie şi au  caliciul persistent, asemanandu-se cu un mar paduret, putand fi consumate in stare proaspata sau ca decoct din fructe uscate, fierte singure ori impreuna cu alte plante medicinale.

Pentru calitatile deosebite in tratarea afectiunilor cardiace, paducelul mai este numit si Planta inimii.

Fructele se culeg toamna, iar florile se culeg cel mai bine în stare de muguri.

Toate partile plantei contin principii active (bioflavonide cu un  au un puternic efect antioxidant), uleiuri volatile si acizi organici (cafeic, malic, crataegolic, oleanolic, nicotinic - vitaminaB2) cu actiune sedativ-cardiaca. Fructele contin si vitaminele C, B, acizi citric si tartric.  Ele intaresc rezistenta peretilor vaselor sanguine, dilata si relaxeaza arterele. Celelalte substante din paducel scad nivelul colesterolului si reduc depunerile de grasime de pe peretii arterelor si din alte testuri (un bun aliat in curele de slabire). Fructele de paducel au o actiune astringenta a mucoaselor, reduc umflarea acestora si secretarea de mucus in exces. Asupra rinchilor au o actiune usor diuretica.

Ceaiul de păducel are un miros neplăcut şi un gust fad, dar se poate aromatiza cu lămâie sau alte extracte. Ceaiul este recomandat în: tulburări de ritm cardiac, tahicardie paroxistică, extrasistole, tulburări cardiace de origine nervoasă, eretism cardiac, insuficientă cardiacă, angina pectorală stadiile I si II, algii precordiale, tahicardie, florile sau fructele de păducel asociate cu valeriana, vâscul şi talpa gâştei îşi potenţează efectul medicinal, adjuvant in afecţiuni cardiace cu substrat nervos, ateroscleroză, cardiopatie ischemică, aritmii, hipertensiune arterială.

Accesări: 16678
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem