Travertin

Categoria părinte: Lexicon Categorie: T Publicat: Marți, 10 Noiembrie 2009 Tipărire Email

GEOL. Este o rocă poroasă de calcar (calcit, calcit slab magnezian şi aragonit), care are o culoare gălbuie până la brună. Ia naştere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonaţi, ioni de carbonat de calciu ca şi dioxid de carbon.

 Există doua tipuri structurale de travertine:

 - travertine compacte - sunt dense şi stratificate în bancuri groase (20-40m) şi stratificate în lamine subţiri, milimetrice, sunt albe, alb-gălbui, brune, care alternează în întreaga crustă. Se presupune că stratificarea se datorează depunerii sezoniere, în sensul că vara s-au depus benzile mai groase şi deschise la culoare, iar iarna benzile subţiri şi închise la culoare. Aceste travertine se mai cunosc şi sub denumirile de onyxul peşterilor sau marmură onyx.

- travertine spongioase poroase - sunt albe şi uşoare şi s-au format prin depunerea biochimică provocată de activitatea organismelor acvatice (în special alge albastre), care au reţinut, prin fotosinteză CO2 şi au provocat precipitarea carbonaţilor.

În general, travertinul este poros. Dacă se închid porii cu praf de ciment, prin şlefuire şi lustruire travertinul capătă o suprafaţă la fel de fină ca şi marmura.

Travertinul se foloseşte ca piatră de construcţie. În România există cariere de travertin la Geoagiu Băi, Hunedoara, Slănic Prahova, staţiunea Borsec etc.

Accesări: 6437
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem