Șaru Dornei-plai de legendă

Categoria părinte: Resurse Categorie: Destinatii turistice Publicat: Marți, 05 Martie 2013 Tipărire Email

Într-o legendă ce încă mai circulă printre localnici, se spune că DragoÈ™ Vodă, trecând din MaramureÈ™, prin pasul Prislop, pe Valea BistriÈ›ei Aurii, ar fi poposit la Iacobeni. La o vânătoare pe muntele OuÈ™oru, a rănit o căprioară. Pornit în urmărirea ei, a cunoscut-o pe frumoasa Dorina de care s-a îndrăgostit. Revenind după câÈ›iva ani la căsuÈ›a de pe malul apei, DragoÈ™ află că este plecată cu cioporul de oi spre muntele Călimani. Plecând în cautarea ei, fata nu-l recunoaÈ™te, se ascunde È™i este rănită de săgeata voievodului care credea ca a dat peste o sălbăticiune. Astfel continuă legenda mergând pe urma Șirului Dorinei (Șaru Dornei), DragoÈ™ Vodă a trăit cea mai neagră zi (Neagra Șarului) atunci când È™i-a ucis iubita.

Comuna È˜aru Dornei este situată în Depresiunea Dornelor, în spatele masivului Călimani, pe un spaÈ›iu intramontan dominat de terase, nefiind prielnic agriculturii, de-a lungul râurilor Neagra, SăriÈ™orul Mare È™i afluenÈ›ii acestora. Pe versanÈ›i domină pădurile È™i pășunile alpine. În această pitorească zonă a plaiurilor moldovene, numită de turiÈ™tii străini, È™i ”Tirolul românesc”, există nenumărate posibilități de petrecere a timpului, descoperind locuri cu un potenÈ›ial turistic greu de imaginat. 

Peisajele de la È˜aru Dornei sunt obiective turistice de sine stătătoare, localitatea beneficiind în acelaÈ™i timp, de o reÈ›ea bine pusă la punct de pensiuni turistice È™i agroturistice, unde cei sosiÈ›i sunt primÈ›i cu ospitalitate È™i inedit. DrumeÈ›ilor fără astâmpăr, le fac cu ochiul mai multe puncte de atracÈ›ie cum ar fi: RezervaÈ›ia de JnepeniÈ™ Pinus-Cembra ce cuprinde pădurile È™i jnepeniÈ™urile situate la izvorul pârâului Neagra Șarului înspre vârful RachitiÈ™, unde apare frecvent printre jnepeniÈ™uri un arbust ocrotit numit smârdarul, ce colorează în roÈ™u aprins întreg covorul vegetal. Apoi RezervaÈ›ia 12 Apostoli ce adăposteÈ™te multe figuri zoomorfe È™i antropomorfe, care parcă sunt sculptate în lava cimentată de intemperii.

Aceste forme stâncoase au inspirat mai ales folclorul din zonă. La fel de apreciată de turiÈ™ti este È™i RezervaÈ›ia Tinovul È˜aru Dornei localizată înainte de intrarea în localitatea Neagra Șarului (una din aÈ™ezările ce aparÈ›in comunei Șaru Dornei), în apropiere de È™oseaua ce duce la Gura Haitii. Prin grija serviciilor Salvamont au fost create trasee turistice care scot în evidență peisajul deosebit al zonei.

La È˜aru Dornei există nenumărate posibilități turistice. LipseÈ™te iniÈ›iativa. FrumuseÈ›ea locurilor ar putea atrage mulÈ›i turiÈ™ti dacă promovarea ar fi pe măsură.

 

Accesări: 9610
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem