Categoria părinte: Resurse Publicat: Miercuri, 17 Februarie 2010 Tipărire

Nu doar consumul de apa poate cauza aceasta afectiune, ci si alte activitati (alergarile pe distante lungi, ciclismul) sau afectiuni (diareea severa sau voma asociata cu gastroenterita). In toate aceste situatii recomandabila este inlocuirea atat a apei, cat si, proportional, a electrolitilor eliminati.

Manifestările clinice ale hiponatremiei constau în cefalee, letargie, astenie, crampe musculare, tulburări digestive (greţuri, vărsături), neurologice (dezorientare, confuzie, obnubilare, edem cerebral, convulsii şi comă). Severitatea simptomelor depinde de rapiditatea debutului şi de concentraţia serică a sodiului (manifestările neurologice grave de tipul convulsii sau comă nu apar decât în scăderile bruşte ale natremiei.

Obiectivul tratamentului este reprezentat de refacerea concentraţiei plasmatice de Na prin restricţia ingestiei de apă şi creşterea excreţiei renale a acesteia şi prin administrarea de soluţii saline hiperosmolare.

Necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa). Recomandat ar fi 30-40 ml de apa per kg corp pe zi. Asadar, o persoana care cantareste 70 kg, ar trebui sa consume intre 2,1 litri (in sezonul rece) si 2,8 litri (in sezonul cald) pe zi.

Print Friendly, PDF & Email

Sustinem