Categoria părinte: Resurse Publicat: Joi, 29 Octombrie 2009 Tipărire
Vipera ammodytes (cu corn)

Vipera Ammodytes

Este întâlnită de obicei în zonele stâncoase (în special pe roci eruptive sau calcaroase) dar se întâlneşte şi în apropierea apelor şi în pădurile de foioase. Se urcă cu uşurinţă pe ramurile inferioare ale copacilor - în special pentru a se încălzi. 

Areal

 

Aceasta apare în primele ore ale dimineţii pe stâncile cu expunere estică pentru a se încălzi motiv pentru care dimineaţa nu este foarte activă. 

După-amiaza se ascunde sub pietre sau în frunziş. La noi, este un element montan obişnuit; poate ajunge până la 2000m altitudine; peste fiind rar întâlnită (Ex. Vf Buta - Retezat). În regiunile de deal se întâlneşte în mod excepţional în zona Devei.
Vipera ursini

Vipera Ursini

Areal

Este răspândita in Delta Dunării şi complexul Razim, precum şi zona rezervaţiei Hanu Conachi pe Valea Siretului din judeţul Galaţi. Se întâlneşte la Letea, Grindu Portiţa, Periprava, Enisala, Murighiol, Babadag. Preferă în general regiunile de stepă dar se întâlneşte şi la marginile pădurilor sau în tufişurile dese.

Muscatura viperei este foarte dureroasa; regiunea afectata se umfla, se invineteste, iar persoana muscata are simptome de greata si varsaturi, eventual dificultati de respiratie. Accidentatul se intinde in pozitie orizontala, aplicandu-I garou strans deasupra lucului muscaturii. Rana trebuie stoarsa pana la sangerare. Eventual poate fi aplicata o ventuza (sau o persoana fara rani in gura va suge puternic muscatura dupa ce va face o deschidere a ranii). Zona se spala bine pentru a elimina orice urma de venin din jurul ranii. Victima trebuie sa fie transportata la spital cat de repede posibil.

 

Print Friendly, PDF & Email

Sustinem