Valea Badeni - Vâja - Vf. Leaota

Categoria părinte: Resurse Categorie: Destinatii turistice Publicat: Miercuri, 25 Iulie 2012 Tipărire Email

Loc de pornire: Comuna Bădeni

Capat: Varful Leaota,  2133 m

Durata: 5-7 ore ( 2 ore până în  Valea Vâjei, 3.5  ore până la stâna de pe Muchia Vâjei, 5 ore până pe Vârful Leaota)

Dificultate: traseul nu prezintă dificultăţi deosebite, afară de cele legate de diferenţele de nivel

Diferenta pozitiva: > 1500 m

Marcaje: triunghi albastru

Traseul de faţă, puÅ£in cunoscut ÅŸi la fel de puÅ£in umblat, este printre cele mai solicitante ÅŸi, în acelaÅŸi timp, pitoreÅŸti din cuprinsul munÅ£ilor Leaota, urcând în partea superioară pe muchia izolată ÅŸi îngustă a Vâjei. Punctul de plecare este comuna Bădeni, la intersecÅ£ia cu DN 72 A, TârgoviÅŸte - Câmpulung cu DJ 25. Prima parte a traseului urmează, pe distanÅ£a de vreo 10 kilometri, firul Văii Bădeni, trecând prin satele Bădeni ÅŸi Valea Bădeni, în capătul căruia trece prin marginea unui sat de Å£igani. 

Lunca largă, plină de arini albi, încântătoare în primăvară, face loc, pe masură ce urcăm, unei văi înguste, dominate de fag ÅŸi molid. Drumul forestier, bine întreÅ£inut ÅŸi accesibil auto până sus, lasă către dreapta, cum urcăm, mai multe bifurcaÅ£ii, iar pe stânga două cantoane silvice. Trecem pe rând de intersecÅ£ia cu drumul de pe valea Ţâbra, respectiv de cel cu Valea Tâncava, pe care se poate ajunge în Culmea Principală, în Curmătura Tâncavei, sub Vârful Leaota. Noi vom urma valea în sus, până la intersecÅ£ia cu Valea Vâjei. ÃŽn acest punct drumul se bifurcă, ramura stângă urcând până la stâna de pe Muntele Râiosu, cea din dreapta pierzându-se în Valea Vâjei. 

Luăm ca punct de reper o contrucÅ£ie cu scop neclar, ridicată chiar pe piciorul muntelui, pe lângă care trecem printr-un desiÅŸ de molid. După 10 - 15 minute de urcuÅŸ solicitant, panta se mai domoleÅŸte ÅŸi pădurea se înalţă, permiţându-ne să ne orientăm. Semnul punct albastru, deÅŸi vechi, este prezent destul de frecvent pe copaci. Ne continuăm urcarea timp de o oră ÅŸi jumătate prin pădurea de amestec, zărind când ÅŸi când, fie spre nord - vest Muchia Bădenilor, de-a lungul căreia distingem MunÅ£ii Priseaca, FăgeÅ£el, Cioara ÅŸi Râiosul, fie spre est Culmea Principală a Leaotei, cu MunÅ£ii Românescu, Ţâbra ÅŸi Tâncava.  

După urcuşul prin pădure, atingem golul alpin într-o zonă cu stâncării. De aici nu mai este mult şi ajungem la stâna de pe Muntele Vâja, pitită într-o mică şa. Mai departe, nu mai avem probleme de orientare, fiind suficient să urmăm muchia destul de îngustă, care urcă repede, luând aspectul unei creste. Blocuri mari de piatră, acoperite cu muşchi verde lasă impresia unor alte înălţimi, din Retezat ori Parâng. Pe vreme bună, privirea se întinde nestingherită spre vest, până în cetăţile de piatră ale Iezerului, trecând alene peste frumoasa ţară a Muscelului. Spre est este blocată de marea piramidă a Vârfului Leaota, pe care îl luăm ca reper. După aproximativ 2 ore de urcuş neîntrerupt, atingem Culmea Leaotei, la 3+4 sute de metri în nordul vârfului principal, până la care mai avem de urcat o nica toată. De aici, putem continua drumeţia fie pe acelaşi drum, fie pe unul din traseele ce se desprind din acesta: spre Românescu, în sud, spre Valea Brăteiului, în est, spre Curmătura Fiarelor, în nord.

Mai multe imagini, aici.

Accesări: 8485
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem