Fermele eoliene în România

Categoria părinte: Resurse Categorie: Legislatie Publicat: Luni, 18 Februarie 2013

“Cred că mediul înconjurător ar trebui inclus în chestiunile care țin de securitatea națională. Apărarea resurselor noastre este la fel de importantă ca și apărarea granițelor. În caz contrar ce ar mai rămâne de apărat?” Robert Redford

Energia eoliană este o metodă alternativă și modernă de energie, fără emisii de dioxid de carbon. La nivelul Uniunii Europene, planurile actuale sunt de a crește energia provenită din surse regenerabile la 20% până în 2020, obiectivul stabilit prin pachetul “Energie-Schimbări Climatice”. Pentru România, ținta națională este de 24%. Sectorul energiei din surse renegerabile, în special al energiei eoliene, a atras în ultimii ani diverse proiecte uriaşe în România. Investitorii sunt interesaţi de potenţialul eolian mare al ţării noastre, în special al regiunii Dobrogea cunoscută ca fiind cea mai bună regiune din sud-estul Europei pentru asemenea investitii şi a doua din Europa.

eoliene

Încă din 2011 Comisia Europeană a aprobat schema de susţinere a producţiei de energie regenerabilă în România, prin acordarea de certificate verzi. Deși s-au făcut studiile necesare, cerute și de legislația europeană în legatură cu impactul nociv al unor asemenea construcții asupra mediului înconjurător, investitorii primesc autorizații și își finalizează proiectele. Cu toate că Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării şi societatea civilă se opune de fiecare dată, se pare că acestea nu au o influența atât de mare. Astfel că întâlnim centrale eoliene amplasate în arii “Natura 2000”, areale protejate dar și pe principalele rute ale păsărilor migratoare.

Nu numai eolienele cât și infrastructura de cabluri reprezintă un pericol pentru păsările migratoare. Astfel coliziunea cu palele turbinelor aflate în mișcare sau curenții rezultați în spatele rotorului se poate dovedi a fi mortală pentru păsări. În plus, pentru parcurile eoliene sunt necesare construcții adiționale pentru stocarea energiei și stații de transformare. Iar acest lucru înseamnă reducerea spațiului verde, ceea ce afectează întreaga biodiversitate. Fiind alungate din habitatele lor de construcțiile eoliene, se pune problema supraviețuirii specilor de păsări care nu sunt capabile să găsească un mediu alternativ. Păsările călătoare care sunt nevoite și reușesc să evite zonele în care au fost ridicate aceste eoliene sunt obligate să depună un efort mai mare și să-și extinda zborul, consumând mai multă energie pentru a ajunge în locurile de iernare, hrănire sau chiar înmulțire.

Lângă localitatea Baia, funcţionează deja trei turbine eoliene, iar compania românească Blue Planet construieşte, tot aici, pe o suprafaţă de 80 de hectare un nou parc eolian. În 2013 Firma Eolgen din Spania a început construcția unui parc de generatoare eoliene în comuna buzoiană Racovițeni, investiția, în valoare de 70 de milioane de euro, urmând să fie realizată pe o suprafață de 80 de hectare, în decurs de trei ani. În 2012 a fost pus în funcțiune cel mai mare parc eolian din Europa, Parcul eolian Fântânele/Cogealac al Grupului CEZ, cu 240 de turbine de la General Electric (GE).

Nu numai în Dobrogea au fost construite parcuri eoliene. În 2009 a început construcția unui astfel de parc lângă localitatea Orșova, județul Mehedinți. De asemenea încă de la sfârșitul anului trecut firma Sifee Wind Energy SRL Sibiu aștepta autorizație pentru a construi un parc eolian în munții Cindrel. Turbinele eoliene ar urma să fie construite într-un perimetru protejat, fiind încadrat în situl Natura 2000, pe teritoriul administrativ al comunelor Cristian și Rășinari.

Există două motive principale pentru care trebuie făcută o evaluare exactă a impactului asupra eolienelor în cazul Dobrogei. În primul rând regiunea se află pe ruta principală de migraţie a păsărilor şi tot aici găsim Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, care este patrimoniu UNESCO. Nu în ultimul rând, mai mult de 80% din suprafaţa judeţului Tulcea face parte din "Natura 2000", iar politica Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile în ceea ce priveşte amplasarea sau, dimpotrivă, interzicerea instalaţiilor eoliene în astfel de zone este nu este clară. Cele mai multe solicitări de concesionare sau vânzare a terenurilor din Dobrogea pentru a construi parcuri eolienea au fost aprobate de către administrațiile publice locale, fără a lua în calcul implicațiile serioase ale proiectelor. Agricultorii dobrogeni sunt îngrijoraţi în mare parte datorita dispariţiei păşunilor comunale. Ei se tem că noile parcuri eoliene vor bloca accesul animalelor.

Sursă: www.naturenergy.ro
  Foto: http://rwea.ro
Sectorul energie din surse renegerabile, în special al energiei eoliene, a atras în ultimii ani diverse proiecte uriaşe în România. Investitorii sunt interesaţi de potenţialul eolian mare al ţării noastre, in special al regiunii Dobrogeaî cunoscuta ca fiind cea mai bună regiune din sud-estul Europei pentru asemenea investitii şi a doua din Europa. Inca din 2011 Comisia Europeană a aprobat schema de susţinere a producţiei de energie regenerabilă în România, prin acordarea de certificate verzi.
Desi s-au facut studiile necesare si cerute si de legislatia europeana in legatura cu impactul nociv al unor asemena constructii asupra mediului inconjurator, investitorii primesc autorizatii si isi finalizeaza proiectele. Desi Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării şi societatea civilă se opune de ficare data, se pare ca acestea nu au o influenta atat de mare. Astfel ca intalnim centrale eoliene amplasate in arii “Natura 2000”, areale protejate dar si pe principalele rute ale pasarilor migratoare.
Nu numai eolienele cat si infrastructura de cabluri reprezinta un pericol pentru pasarile migratoare. Astfel coliziunea cu palele trubinelor aflate in miscare sau cu curentii rezultati in spatele rotorului se pot dovedi a fi mortali pentru pasari. In plus, pentru parcurile eoliene sunt necesare constructii aditionale pentru stocarea energiei si statii de transformare. Iar acest lucru inseamna reducerea spatiului verde, ceea ce afecteaza intreaga biodiversitate. Fiind alungate din habitatele lor de constructiile eoliene, se pune problema supravietuirii specilor de pasari care nu sunt capabile sa gaseasca un mediu alternativ.  Iar pasarile calatoare care sunt nevoite si reusesc sa evite zonele in care au fost ridicate aceste eoliene sunt obligate sa depuna un efort mai mare si sa-si extinda zborul, consumand mai multa energie pentru a ajunge in locurile de iernare, hranire sau chair inmultire.
Lângă localitatea Baia, funcţionează deja trei turbine eoliene, iar compania românească Blue Planet construieşte, tot aici, pe o suprafaţă de 80 de hectare un nou parc eolian. In 2013 Firma Eolgen din Spania a inceput constructia unui parc de generatoare eoliene in comuna buzoiana Racoviteni, investitia, in valoare de 70 de milioane de euro, urmand sa fie realizata pe o suprafata de 80 de hectare, in decurs de trei ani. In 2012 a fost pus in fucntiune cel mai mare parc eolian din euopan, Parcul eolian Fântânele/Cogealac al Grupului CEZ, cu 240 de turbine de la General Electric (GE).
 
 
Nu numai in dobrogea au fost construite parcuri eoliene. I 2009 a inceput constructia unui astfel de parc langa localitatea Orsova, judetul Mehedinti. de asemena inca de la sfarsitul anului trecut firma Sifee Wind Energy SRL Sibiu. astepta autorizatie pentru a construi un parc eolian in muntii cintrel. Turbinele eoliene ar urma să fie construite într-un perimetru protejat, fiind încadrat în situl Natura 2000, pe teritoriul administrativ al comunelor Cristian ?i Ră?inari.
Exisat doua motive principale pentru care trebuie facute o evaluare exacta a impactului asupra eolienelor in cazul Dobrogei. In priml rand regiunea se afla pe ruta principală de migraţie a păsărilor şi tot aici gasim Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, care este patrimoniu UNESCO. Nu in ultimul rand, mai mult de 80% din suprafaţa judeţului Tulcea face parte din "Natura 2000", iar politica Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile în ceea ce priveşte amplasarea sau, dimpotrivă, interzicerea instalaţiilor eoliene în astfel de zone este nu este clara. Cele mai multe solicitari de concesionare sau vanzare a terenurilor din dobrogea pentru a construi parcuri eolienea au fost aprobate de catre administratiile publice locale, fara a lua in calcul implicatiile serioase ale proiectelor.
Agricultorii dobrogeni sunt îngrijoraţi in mare parte datorita dispariţiei păşunilor comunale. EI se tem că noile parcuri eoliene vor bloca accesul animalelor.
 
http://www.naturenergy.ro/index.php?pag=7&id=291&titlu_pagina=Eolienele%20din%20Dobrogea
 
Accesări: 10325
Print Friendly, PDF & Email