Categoria părinte: Lexicon Categorie: D Publicat: Marți, 10 Noiembrie 2009

GEOL. Este un mineral din grupa carbonaţilor anhidri, frecvent întâlnit în natură. Mineralul cristalizează în sistemul trigonal-romboedric, având formula chimică CaMg(CO3)2, dominând cristalele romboedrice, sau agregatele masive de culoare albă cenuşie cu variante de culoare ce pot fi până la brun deschis. Are o duritate relativ mică, între 3,5 şi 4 cu o densitate de 2,9 g/cm³. O proprietate caracteristică a dolomitului care o deosebeşte de calcare este solubilitatea redusă în acizi, iar reacţia cu acidul sulfuric spre deosebire de calcită este o reacţie lentă. O altă caracteristică a dolomitului este luminiscenţa în culori diferite, de la portocaliu la alb, verde şi brun. Roca dolomit care are acelaşi nume are un conţinut în mineral de cel puţin 90 % .

Dolomitul ia naştere prin combinarea alternativă a soluţiilor bogate în magneziu cu sedimentele de calcită din calcar coraligen, astfel au luat naştere munţii Dolomiţi din nordul Italiei. In Romania dolomit se gaseste in cantitati insemnate la Cavnic.

Roca dolomit este folosit la pavare, piatră decorativă, sau la fabricarea cimentului în construcţii, în metalurgie la obţinerea unor oţeluri dure, în industria sticlei. La accidentul produs cu reactorul nuclear de la Cernobil s-a folosit dolomită la acoperirea reactorului pentru diminuarea radiaţiilor după accident.

Accesări: 8065
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem