Categoria părinte: Lexicon Categorie: D Publicat: Miercuri, 22 Mai 2013

Dumbrăveanca este o pasăre migratoare din familia „Coraciidae” care are doi reprezentați mai importanți „C. g. garrulus” și „C. g. semenowi”.

După aspect pasărea nu se poate confunda cu alte specii de păsări de talie mijlocie (31 cm). Capul, partea superioară a aripilor, pieptul și abdomenul este acoperit de un penaj de culoare verde turcesc. Spatele sau partea dorsală a păsării este de culoare brună iar marginea aripilor de culoare brună negricioasă. Pasărea are un cioc negru puternic puțin încovoiat. Femelele au o culoare mai spălăcită decât masculul, iar culoarea tineretulului este în general brună.

Dumbrăveanca preferă luminișurile de la liziera pădurilor ca și pășunile sau fânețele unde trăiesc de obicei un număr mare de insecte. În prezent poate fi întâlnită și în parcurile mai mari. Pasărea are cuibul în apropierea apelor unde sapă galerii în malurile din argilă, gresie sau loess. În lipsa hranei se apropie și de așezările omenești. Este o pasăre activă ziua, hrana ei principală o constituie insectele (păduchi de plante, gândaci, libelule, lăcuste, urechelnițe), amfibii, reptile mici pe care le pândesc, numai în timpul migrației consumând și vegetale (în special fructe).

Ea este răspândită mai ales în Europa de Sud, Europa Răsăriteană, Spania, coasta mediteraneană  franceză, insulele Corsica, Creta precum și în Africa de Nord Vest (Maghreb). În Asia poate fi întâlnită în Siberia Centrală și regiunile de stepă din Iran. Specia „C. g. semenowi” cuibărește în Asia de Sud Vest, Asia Centrală ajungând spre est până în provincia chineză Xinjiang.

În România Dumbrăveanca poate fi întânită numai în timpul sezonului cald, în toată țara exceptând regiunile de munte. Cuibul este în scorburi sau săpat în malurile apelor. Prin luna mai - iunie, femela depune 4 - 5 ouă albe lucioase, pe care le clocesc ambii parteneri, iar la ca. 18 - 20 de zile ies puii. Toamna păsările migrează în Africa sau Asia de Sud.

La sosirea anotimpului rece păsările migrează spre sud în regiunile din sud sau sud-estul Africii, iernând în regiunile de deșert, semideșert, savană din Sahel, țări ca Somalia. Efectivul de păsări este apreciat la ca. 200.000 de perechi, numărul lor scăzând rapid prin aniii 1970. După datele IUCN este considerată în prezent o specie „Near Threatened” (în traducere „Aproape periclitată”). Scăderea numărului de păsări a fost explicată prin schimbarea climei, agricultura intensivă, reducerea spațiilor care erau habitatul Dumbrăvencii.

Surse:wikipedia.org

youtube.com

Accesări: 3759
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem