Poluarea Luminoasa

Categoria părinte: Resurse Categorie: Schimbarile climatice Publicat: Vineri, 04 Decembrie 2009 Tipărire Email

 Poluarea luminoasa este consecinta directa a iluminatului artificial excesiv si defectuos al spatiilor deschise (de exemplu: iluminatul urban, panourile publicitare stralucitoare, vitrinele magazinelor) si are ca efecte principale deteriorarea serioasa a aspectului cerului nocturn si perturbarea ecosistemelor, avand un impact negative, inclusiv asupra sanatatii omului.
Lumina prea puternica si prost gestionata este expresia unei risipe de energie, influentand negativ mediul: tulbureaza somnul a milioane de oameni si afecteaza ritmul vegetatiei.
S-a observat ca locuitorii de la latitudini mari (din apropierea cercului polar) au probleme psihologice destul de mari nu atat in timpul perioadelor de intuneric indelungate, cat mai ales in perioadele de “zile-lumina” polare, in care soarele nu apune.

Cateva studii legate de impactul poluarii luminoase excesive asupra sanatatii omului arata faptul ca expunerea repetata la lumina artificiala in timpul noptii poate perturba serios secretia de melatonina. Melatonina este un hormon produs de glanda hipofiza cu rol in reglarea ritmului circadian (mecanismul somn-veghe), fiind secretat in special noaptea, determinand un somn odihnitor, care ajuta la regenerarea organismului avand si un rol antidepresiv.
In anul 2005 in Franta, conform datelor statistice, iluminatul public reprezenta circa 48% din consumul total de electricitate la nivel national si 4% din emisiile de gaze cu efect de sera.
O metoda eficienta a stoparii risipei de energie luminoasa este instalarea unor lampi stradale (de tipul “cap de cobra”) care sa nu emita lumina mai sus de planul orizontal, deoarece in prezent, in Romania,  in jur de 30% din lumina este indreptata spre cer.
Iata cateva exemple ale impactul poluarii luminoase asupra mediului:

  • anumite pasari nocturne se folosesc de luna si de stele pentru a se orienta in timpul migratiilor; ele se pot dezorienta usor cand zboara prin zone cu surse puternice de lumina;
  • vegetaÅ£ia luminata în permanenÅ£a se ofileste mai repede decat cea expusa la succesiunea normala intuneric-lumina, ritmul de fotosinteza fiind afectat;
  • au de suferit si unele specii de plante, in special cele care infloresc numai in timpul noptii si depind de insectele nocturne pentru polenizare, lumina artificiala impiedicand reproducerea naturala a acestora;
  • broaÅŸtele Å£estoase isi pierd din capacitatea de orientare, daca plajele unde ar trebui sa-si depună ouale se afla în apropierea marilor orase, intens luminate.

Efectul asupra astronomiei
Din cauza iluminatului nocturn prea puternic, cerul instelat devine o simpla “cortina” colorata, pe care cu greu mai pot fi observate stelele.
Din acest punct de vedere, studiul astronomiei este ingreunat, in sensul ca eficienta telescoapelor optice scade semnificativ, astfel ca ele trebuie sa fie amplasate in locuri indepartate, unde acest gen de poluare nu exista.
Daca ar fi sa comparam cerul cenusiu al Bucurestiului cu unul fara poluare luminoasa, departe de aglomeratiile urbane, am constata o diferenta uimitoare.

 Stiati ca, de pe platoul Bucegi, in serile senine, se poate vedea Bucurestiul iluminat nocturn ?
Accesări: 15018
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem