Zimbrii se întorc în libertate, după 3 secole

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2014 Publicat: Joi, 27 Februarie 2014 Tipărire Email

Cel mai mare ierbivor de pe continent revine în sălbăticie, printr-un proiect paneuropean.

 

Un zimbru de la Rezervaţia din Haţeg este primul exemplar inclus în programul de reintroducere a „Uriaşilor Europei” în Carpaţii Meridionali

Animalele străbunilor se întorc în păduri, după trei secole de când au fost vânate ultimele exemplare din Moldova şi Transilvania.

Zimbrul va fi readus la viaţă în natură prin programul “Rewilding Europe”, care debutează în luna mai şi este o iniţiativă europeană a organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF) Romania.

Proiectul îşi propune reintroducerea zimbrilor în Carpaţii Meridionali, dar urmăreşte şi diversificarea fondului genetic al zimbrului în România, prin schimburi de exemplare între rezervaţiile din ţară şi cele din restul Europei – pentru evitarea consangvinizării (împerecheri înrudite; puii rezultaţi prezintă un risc crescut de malformaţii).
„Într-o primă etapă, în programul de reintroducere este inclusă o femelă (Roxana) de la Rezervaţia ‘Slivuţ‘, din Haţeg. Aceasta va fi trimisă în Munţii Ţarcu, din Caraş-Severin, iar în locul ei, vom aduce o femelă (Spider-woman) de la o rezervaţie din Springe, Germania, care va participa la reproducere şi la ameliorarea genetică a populaţiei de la Slivuţ”, a explicat pentru ZHD biogeograful Adrian Hăgăţiş, de la WWF Romania, managerul proiectului.
În rezervaţiile de zimbri din România există aceeaşi linie genetică din anii ‘50 şi, deci, exemplarele sunt puternic consangvinizate – a mai spus specialistul, explicând că primul lucru de care au nevoie aceste rezervaţii este împrospătarea genetică.
„Vom realiza mai multe schimburi de zimbri pe viitor. Vom aduce din străinătate exemplare cu o compoziţie genetică diversificată. Astfel, vom putea pune şi Haţegul pe lista rezervaţiilor viabile la nivel european”, completează Hăgătiş, amintind şi despre potenţialul uriaş de atragere de vizitatori pe care-l are cel mai mare ierbivor din Europa.
Din cauza consangvinizării, zimbrul este considerat astăzi o specie vulnerabilă şi apare pe lista speciilor protejate în întreaga lume.
Zimbrii ajung şi în Munţii Poiana Ruscă
WWF Romania va extinde schimburile de exemplare şi la rezervaţiile din ţară şi va reintroduce zimbri în alte două zone din România – în Munţii Poiana Ruscă, din judeţul Hunedoara, şi între Munţii Ţarcu şi Semenic.
„Am încheiat un protocol de colaborare cu Direcţia Silvică Hunedoara şi s-a pus deja în discuţie reintroducerea unor exemplare într-o zonă de lângă satul Poieni, în Munţii Poiana Ruscă”, explică Adrian Hăgăţiş.
Potrivit biogeografului, zimbrii nu sunt periculoşi, în ciuda faptului că sunt animale masive.
„Comportamentul lor este, mai degrabă, defensiv decât ofensiv, agresiv – chiar şi în cazul cirezilor de femele şi pui. Când sunt în pericol, femelele se aşează spate în spate (în formă de stea) şi îşi ţin puii în mijloc. Nu au existat până acum cazuri de comportament anormal la zimbri – nici în România, nici în Europa. În România, au mai fost eliberate câteva exemplare – în zona ‘Vânători‘, din Neamţ, şi nu a fost semnalat niciun incident. Ar putea exista totuşi un conflict om-animal doar dacă zimbri ar ajunge în fâneţele oamenilor, dar reintroducerea se va face cu informarea localnicilor, iar în fazele preliminare, vom monta garduri electrice în zonă”, detaliază coordonatorul programului.
Sute de zimbri în libertate
Proiectul “Rewilding Europe” se desfăşoară în 10 zone-pilot de pe continent, dintre care două se află în România – în Delta Dunării şi în Carpaţii Meridionali.
„Este un proiect pe termen lung şi nu se concentrează doar pe reintroducerea zimbrilor, ci şi pe alte activităţi de renaturare”, explică biogeograful.
Povestea zimbrilor din România este abia la început, dar Hăgăţiş este de părere că ar putea deveni o poveste de succes.
„Deocamdată, vom aduce în ţară în jur de 30 de zimbri din mai multe rezervaţii din centrul şi vestul Europei, dar nu ne gândim doar la schimbul de animale. Exemplarele vor fi eliberate continuu. Vom realiza o reintroducere, dar şi crearea unei populaţii stabile, iar pentru aceasta este nevoie de câteva sute de zimbri. Lucrurile sunt asemănătoare şi la nivel european. Pentru a întări populaţiile de pe continent, trebuie să se atingă un total de 6.000 de exemplare, care să aibă în compoziţia genetică linii diferite”, mai spune reprezentantul WWF Romania.
„Rewilding Europe” îşi propune ca un milion de hectare de teren, abandonat sau nefolosit, de pe întreg continentul, să fie redat faunei sălbatice.
Preluat de pe zhd.ro
Accesări: 4422
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem