Un studiu NASA prezice colapsul iminent al civilizaţiei industriale
Ani la rând, oameni de ştiinţă şi activişti au avertizat că inegalitatea socială şi economică, secarea resurselor şi creşterea demografică necontrolată ar putea duce cu uşurinţă la colapsul civilizaţiei, aşa cum o ştim astăzi." Acum, însă, un studiu finanţat de NASA Goddard Space Flight Center confirmă profeţiile nebăgate în seamă, susţinând că societatea industrializată pe care o cunoaştem în prezent ar putea dispărea definitiv în următoarele câteva decenii, colapsul fiind deopotrivă social şi economic. Decăderea este un fenomen valabil pentru diverse tipuri de societăţi sau imperii – de la romani la egipteni. Studiul a folosit un model care ia în calcul analize matematice, ştiinţe sociale şi observarea fenomenelor naturale – modelul se numeşte „Human And Nature Dynamical” (HANDY). Acesta a „prezis” că dacă omenirea continuă evoluţia pe calea pe care se află, aceasta va duce la sfârşitul erei industriale.
Studiul, care va fi publicat în Elsevier Journal of Ecological Economics, oferă dovezi istorice care arată că suprapopularea, agricultura defectuoasă, accesul limitat la apă, consumul energetic şi distribuţia inegală a bogăţiei sunt factori care, combinaţi, pot duce la sfârşitul unei civilizaţii. Raportul mai susţine că o creştere a presiunii asupra capacităţii de susţinere ecologică a planetei va duce la o şi mai accentuată stratificare a bogăţiei, divizând societatea tot mai profund în elite şi mase. Pe măsură ce bogaţii vor stăpâni tot mai multe resurse şi vor dicta politicile publice, ei vor aloca din ce în ce mai puţin majorităţii, maselor, deşi acestea sunt cele care le susţin lor bogăţia.
Evoluţia tehnologiei şi agriculturii nu va îmbunătăţi situaţia, pentru că va creşte rata consumului, în loc să crească eficienţa folosirii resurselor. Cercetătorii cred că umanitatea se află pe un „curs de coliziune” cu dezastrul şi că ar fi două scenarii posibile: primul scenariu ar fi cel în care totul pare a fi în regulă pentru o vreme (scurtă), dar, în final, un număr restrâns de elite va seca resursele tuturor celorlalţi; chiar şi la o rată redusă de consum, tot se va ajunge la foamete, în cele din urmă – practic, în acest scenariu, societatea este sabotată de oameni mai degrabă decât de forţe naturale. Al doilea scenariu prezice că un consum tot mai rapid al resurselor va duce la dispariţia maselor într-o perioadă destul de scurtă, în vreme ce elitele vor supravieţui încă o vreme, dar apoi vor dispărea şi ele.
În ambele situaţii, masele sunt cele lovite mai dur şi mai rapid, în vreme ce „eşalonul superior” nu va realiza că trebuie să îşi schimbe conduita decât când va fi prea târziu. Pentru a evita o astfel de apocalipsă, oamenii de ştiinţă spun că este necesară o egalitate economică, o reducere a consumului şi o distribuire corectă a resurselor. Iar producţia energiei ar trebui să se axeze pe tehnologii verzi, regenerabile. Dacă omenirea vrea să supravieţuiască pe această planetă, este nevoie de acţiuni politice imediate şi concrete pentru a reduce creşterea economică bazată pe risipă, poluarea şi alocarea incorectă a veniturilor. „Este vremea să fie restabilită balanţa sistemului social şi a celui natural”, conchide studiul citat.
Preluat de pe totb.ro
Accesări: 4428