Calmarul gigantic, vedeta lumii științifice a fost fotografiată pentru prima dată
Calmarul gigantic a reprezentat dintotdeauna unul dintre misterele lumii ce a fascinat imaginația scriitorilor și cercetătorilor din trecut. Deși exemplare au fost gasite de-a lungul timpului pe țărmurile oceanurilor Pacific și Atlantic, vii sau nu, ele nu au fost niciodată studiate în mediul lor natural. Un exemplar a fost fotografiat pentru prima oară în 2004 de către o echipă de cercetători din Japonia, care au folosit momeală pentru a prinde calmarul. Un exemplar de 8 metri lungime a fost prins dar a scăpat în final, lăsând în urma sa 2 tentacule de 5.5 metri care au fost ulterior analizate de cercetători.
În ianuarie anul acesta, cercetatorii de la Muzeul Național de Știință din Japonia au anunțat că au reușit să filmeze un exemplare de 3 metri de calamar gigantic, în timp ce înota la o adâncime de peste 600m. Echipa de cercetători a folosit un submersibil pentru a putea filma la o asemenea adâncime.
Înregistarea (click aici) arată cu calmarul înota împotriva curenților și nu avea două dintre cele mai lungi tentacule, care s-ar estima că ar fi avut o lungime de aproximativ 8 metri.
Filmarea va fi difuzată în emisunea ”Moster Squid” ce va fi transmisă pe 27 ianuarie 2013 de către Discovery Channel. De asemenea, pe baza acestui eveniment, Discovery Channel în parteneriat cu NHK intenționează să realizeze o serie de documentare.
sursa: http://www.terramagazin.ro/
Accesări: 4549