ANRM: Nu există nici o licenţă de explorare sau exploatare de gaze de şist în România

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2013 Publicat: Miercuri, 03 Aprilie 2013 Tipărire Email

Nici o companie din România nu are, deocamdată, licenţă de explorare gaze de şist deşi au existat mai multe scandaluri şi discuţii în acest sens. Totuşi, aceste licenţe ar putea fi acordate dacă se decide, la nivel de Guvern, că exploatarea acestor resurse este benefică pentru România. Mai trebuie, însă, să se creeze şi cadrul legal necesar.

Nici Chevron şi nici vreo altă companie nu a primit vreo licenţă de explorare sau exploatare a gazelor de şist, spune Preşedintele ANRM Gheorghe Duţu. „Tot ce s-a dat a fost pe gaze convenţionale. În acest moment, nici o companie din România nu are voie nici măcar să facă explorări pe resurse neconvenţionale”, a precizat oficialul. Explorarea gazelor de şist nu se poate face pe o licenţă de explorare a gazelor naturale pentru că se fac lucrări diferite ce trebuie aprobate separat.

Prin urmare, continuă acesta, toate scandalurile şi discuţiile din acest timp, care au culminat cu proteste de stradă în Bârlad şi în Vestul ţării, nu sunt fundamentate pe realitate.
„Este adevărat că Chevron şi alte companii şi-au exprimat dorinţa de a explora şi gaze de şist, dar, deocamdată, nu există cadrul legal pentru ca noi să putem elibera astfel de licenţe. Personal, aş dori să înceapă exploatarea gazelor de şist pentru că, astfel, ne-am asigura independenţa energetică şi am putea chiar să ajungem exportatori de gaze”, afirmă Duţu. Acesta a oferit şi exemplul SUA unde exploatarea gazelor de şist a scăzut foarte mult preţul energiei şi a făcut din America un net exportator de gaze.
Săptămâna trecută, Premierul Victor Ponta a declarat că este pentru explorarea gazelor de şist. Mai mult, a spus Ponta, dacă exploatarea nu va pune probleme de mediu, atunci guvernul va susţine şi extracţia gazelor de şist, dar că până atunci mai sunt poate cinci ani în care vom avea rezultate concludente.
În prezent 25% din necesarul energetic al SUA este asigurat de gazele de şist, acest procent urmând a ajunge la 40% în 2020. Preţul pe mia de metri cubi de gaze este de 30 de dolari în SUA, în timp ce în România este de 180 de dolari, cel produs domestic, şi de 420 de dolari cel de import.
Compania americană Chevron este în centrul scandalului gazelor de şist, fiind acuzată că metodele sale de exploatare ce includ fracturarea hidraulică ar provoca contaminări ale pânzei freatice şi chiar mici cutremure. Preşedintele ANRM afirmă ca puţul săpat pentru gazele de şist ajunge până la 2.500-3.000 de metri adâncime, este armat şi prevăzut cu un manşon izolator care previne orice fel de infiltraţie. De asemenea, mai spune că este imposibil ca orice companie care explorează sau exploatează acum gaze convenţionale pe teritoriul României să efectueze şi lucrări pentru gaze de şist pentru că sunt monitorizaţi în permanenţă.
Chevron are trei perimetre concesionate în sudul litoralului Mării Negre, Adamclisi, Costineşti, Vama Veche, şi încă unul în Bârlad.
La sfârşitul anului trecut, compania sârbă NIS, controlată de ruşii de la Gazprom, a primit acordul de explorare de gaze pentru două perimetre din Vestul ţării, zona Oradea. Potrivit preşedintelui ANRM niciuna dintre cele două companii nu au licenţă de exploare de gaze de şist, în ciuda scandalurilor legate de activitatea acestora în România. Mii de persoane au protestat în mai multe zone din ţară în care au existat zvonuri că ar fi perimetre gazeifere. Adică în Dobrogea, Vaslui şi vestul României.
Text preluat de pe economica.net
Imaginea preluata de pe wikipedia.org
Accesări: 4365
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem