Defrişările necontrolate ca principală cauză a inundaţiilor

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2013 Publicat: Duminică, 21 Aprilie 2013 Tipărire Email

 

Principala cauză a inundaţiilor în România sunt defişările necontrolate şi tăierile ilegale de păduri. În România s-au tăiat ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn în perioada 1990 - 2011, paguba economică fiind de cinci miliarde de euro. Aceste afirmaţii fiind susţinute de către Lucia Varga, Ministru Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, tot acesta susţinând că aceste tăieri ilegale de pădure au devenit una din principalele cauze ale inundaţiilor.
"Principala cauză a producerii inundaţiilor în România sunt defrişările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic", a spus Varga, sâmbătă, la Alba Iulia, potrivit Mediafax.
"Am primit un raport al Curţii de Conturi cu cifre îngrijorătoare: începând cu 1990 şi până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundaţiile sunt efectele acestor tăieri ilegale şi aţi văzut, în ultima perioadă inundaţiile provocate de scurgeri de pe versanţi, de torenţi, sunt din ce în ce mai prezente", a spus ministrul.
“Pe termen mediu şi lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale, care practic sunt ca şi niște mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă de la izvoare până la vărsare şi să-l amenajăm aşa cum se întâmplă şi în Germania şi în alte ţări civilizate. Trebuie să facem lucrări de combatere de torenţi, lucrări de amenajare constând în baraje, apoi să trecem la îndiguiri, apoi să facem şi zone umede în care râul să poată să se şi relaxeze. Şi ne mai interesează un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrările acestea să fie cheltuiţi cu eficienţă. Am lucrări în cadrul ministerului care sunt începute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceauşescu. Am peste 300 de lucrări începute şi neterminate. Unele au acum prioritate. Celor care au un grad de realizare de 80 % le alocăm cu prioritate bani pentru a le putea finaliza şi a-şi atinge scopul pentru care au fost proiectate: de a apăra cetățenii de inundaţii; pe cele care au un grad de finalizare de 50 % sperăm să le finalizăm în patru cinci ani, iar pentru celelalte căutăm finanţări europene pentru a le putea face cât mai rapid", a conchis ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
 
Accesări: 3993
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem