Ziua Internationala a Voluntarilor

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2012 Publicat: Duminică, 16 Decembrie 2012 Tipărire Email

Cunoscuta si ca Ziua Internationala a Voluntariatului pentru Dezvoltare Economica si Sociala, aceasta este sarbatorita in intreaga lume inca din 1985. In acel an, mai exact pe 17 decembrie, Organizatia Natiunilor Unite()ONU) a stabilit ca data oficiala a evenimentului 5 decembrie.

Astfel, s-a ivit ocazia ca in fiecare an diferite activitati si proiecte voluntare sa fie mediatizate si sprijinite si noi programe care sa faciliteze  accesul celor care doresc sa sutina o cauza . Pe parcurs, s-a creat o punte intre ONU, guverne, ONG-uri si mass-media. Unul din obiectivele acestei zile este sublinierea importantei voluntariatului si initiativei in cadrul societatii moderne, facandu-se apel la persoane din toate colturile lumii cu diferite pozitii sociale sa se alature unor cauze esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a societatii.
In aceasta zi dezvoltare durabila, pace, protejare, conservare sau obiective milenare sunt doar cateva din cuvintele cheie asupra carora se concentreaza toata atentia.
Exista si o platforma online special creata pentru persoanele care vor sa se implice sau sa afle mai multe informatii despre ceea ce inseamna voluntariatul in mediul online http://www.onlinevolunteering.org/en/index.html.
Tot in decembrie se desfasoara si in Romania singura competitie a voluntariilor, denumita Gala Nationala a Voluntarilor. Ajunsa anu acesta la editia a II-a, evenimentul este organizat de Federatia VOLUM (Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania), impreuna cu Pro Vobis (Centrul National de Resurse pentru Voluntariat). In cadrul acestuia, nu numai ca proiecte de voluntariat din intreaga tara sunt puse in lumina si premiate, dar si incurajeaza o ierarhizare a grupurilor voluntare in functie de domeniul in care activeaza sau de gradul de implicare. Ele pot fi nominalizate numai de catre alte ONG-uri companii sau institutii publice.
De la an la anu, creste constant numarul persoanelor mobilizate de asemenea evenimente sa se implice mai mult in viata de zi cu zi a societatii. Pana la urma, implicandu-ne descoperim de ce anume avem nevoie noi, cei din jurul nostru si ne straduim sa lucram impreuna pentru a crea conditii din ce in ce mai bune de trai, si pentru a ne forma si dezvolta ca indivizi.

Astfel, s-a ivit ocazia ca in fiecare an diferite activitati si proiecte de voluntariat sa fie mediatizate si sprijinite, iar noi programe care sa faciliteze  accesul celor care doresc sa sutina o cauza sa fie implementate la nivel national sau local cu ajutorul guvernelor. Pe parcurs, s-a creat o punte de comunicare intre ONU, guverne, ONG-uri si mass-media. 

Unul dintre obiectivele acestei zile este sublinierea importantei voluntariatului si initiativei in cadrul societatii moderne, facandu-se apel la persoane din toate colturile lumii cu diferite pozitii sociale sa se alature unor cauze esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a societatii. 

In aceasta zi dezvoltare durabila, pace, protejare, conservare sau obiective milenare sunt doar cateva din cuvintele cheie asupra carora se concentreaza toata atentia.

Exista si o platforma online special creata pentru persoanele care vor sa se implice sau sa afle mai multe informatii despre ceea ce inseamna voluntariatul in mediul online http://www.onlinevolunteering.org/en/index.html.

Tot in decembrie se desfasoara si in Romania singura competitie a voluntarilor, denumita Gala Nationala a Voluntarilor. Ajunsa anu acesta la editia a II-a, evenimentul este organizat de Federatia VOLUM (Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania), impreuna cu Pro Vobis (Centrul National de Resurse pentru Voluntariat). In cadrul acestuia, nu numai ca proiecte de voluntariat din intreaga tara sunt puse in lumina si premiate, dar si incurajeaza o ierarhizare a grupurilor voluntare in functie de domeniul in care activeaza sau de gradul de implicare. Ele pot fi nominalizate numai de catre alte ONG-uri companii sau institutii publice. 

De la an la an, creste constant numarul persoanelor mobilizate de asemenea evenimente sa se implice mai mult in viata de zi cu zi a societatii. Pana la urma, implicandu-ne descoperim de ce anume avem nevoie noi, cei din jurul nostru si ne straduim sa lucram impreuna pentru a crea conditii din ce in ce mai bune de trai, si pentru a ne forma si dezvolta ca indivizi. 


Accesări: 5085
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem