11 animale din Romania periclitate

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2012 Publicat: Luni, 31 Decembrie 2012 Tipărire Email

Biologul Silviu Petrovan a alcatuit pentru revista National Geografic o lista cu animale aflate pe cale de disparitie din Romania.
 
Zimbrul- au existat pana anul acesta cateva zeci de exemplare tinute in captivitate. Din martie 2012 5 exemplaare au fost eliberate.
 
Hoitarul, sau vulturl Egiptean, este o specie de vultur plesuv de culoare alb-galbuie, ce se hraneste cu insecte, oua, hoituri. "Puiul faraonului" cum mai este denumit, datorita simbolisticii sale in mitologia egipteana, este cunoscut pentru modul aparte in care acesta sparge oua ale altor specii de pasari. Se pare ca aceasta specie ia o piatra in cioc si o arunca in ou, repetand procesul pana ce acesta se sparge. In Romania aparent mai apar periodit 1-2 exemplare in zona Dobrogei cat despre cele din Europa, numarul acestora a ajuns undeva sub 5000 de exemplare.
 
GAsca cu gat rosu, specie migratoare ce vine pe tramur ROmaniei si in zona litorala nordica a Bulgariei, numara in prezent 55.000 de exemplare la nivel mondial. Aproximativ 90% din acestea ierneaza la noi de la sfarsitul lunii octombrie pana in luna martiein zona lacurilor Techirghiol, Razelm, Sinoe, Golovita etc.
 
Balaurul Dobrogean este una dintre cele mai mari specii de serpi neveninosi de pe teritoriu Romaniei. Este un sarpe constrictor, cu alte cuvinte isi sufoca prada si o inghite. Exemplare ale aceste specii nu au fost intalnite numai in zona Dobrogei, cat si in  Iaşi, Vrancea, BUzau si Galati. Conform declaratiei directorului Parcului National Muntii Macin, Viorel Rosca, acest sarpe are un mecanism aparte de a se proteja atunci cand se simte amenintat. Acestia nu se mai inmultesc, pe o perioada lunga, care se poate prelungi pana la 10 ani.
 
Morunul este cel mai mare peste de apa dulce din Europa. Pescuitul si comercializarea acestuia este interzisa in  Romania. In prezent in tara e mai gasesc in libertate cateva mii de exemplare.
 
Aspretele, cu o existenta atestata la aproximativ 65 milioane de ani, este o specie de peste catalogata inca din 1963 ca fiind  „critic periclitată” la nivel mondial. PEste de apa dulce, acesta se intalneste in rauri. Se hraneste noaptea si atinge o lungime maxima 12.5 cm.Datorita pescuitului si amenajarilor hidrocentralelor pe cursurile raului, specia a ajuns in pericol de disparitie. Arealul sau s-a restrans numai la zona raului Valsan, intre localitatile Bradet si Malureni.Nu se mai intalnesti nicaieri in lume. Se pare ca mai exista aproximativ 100 de exemplare aflate in libertate.
 
Boa de nisip nu este ameninta cu disparitia in alte tari. In Romania s-a gasit pana acum un singur exemlar, in 20011, langa Turnul Magurele.
 
Rasul- paradoxal, acesta este declarat monument al naturii in Romania dar este vanat anual deoarece un numar foarte mare al acestora reprezinta un pericol pentru comunitatea locala. DIntre toate tarile din Europa, aici se intalnesc cele mai multe exemplare, arpoximativ 1.300.
 
Dihorul patat- Romania este singura tara din UE in care se intalneste aceasta specie. Acestia se intalnesc in Dobrogea si in prezent numara aproximativ 500 de indivizi.
 
Nurca Europeana- Inainte, cand acestea se intalneau intr-un numar mare in intreaga Europa, aceasta specie se gasea si in Maramure. In prezent, la noi in tara se intalneste numai in Dobrogea.
 
Grivanul mic este o specie de rozatoare specifica zonei locale dar si nord-estului Bulgariei. Denumit si hamsterul dobogean aceasta rozatoare exclusiv ierbivora nu depasete lungimea de 340mm, durata de viata este de 2-3 ani. este intalnit pe terenurile nelucrate agricol. In tara se gasesc in numar de aproximativ 2000 de indivizi.
 
 
Desi exemplarele incluse de cercetator in lista sunt oficial protejate, situatia lor pe viitor indelungat este incerta. ELe sunt constant amenintate de continua dezvolare economica si urbanistica a Romaniei.
 
sursa http://www.natgeo.ro

Biologul Silviu Petrovan a alcatuit pentru revista National Geografic o lista cu animale din Romania aflate pe cale de disparitie. In continuare veti afla informatii despre cele 11 specii incluse in lista cercetatorului.

Zimbrul este o specie de bizon care se intalneste in Europa si reprezinta cel mai greu animal erbivor de   pe uscat. Au existat pana anul acesta cateva zeci de exemplare tinute in captivitate insa din martie 2012,   5 exemplare au fost eliberate.

Hoitarul, sau vulturul Egiptean, este o specie de vultur plesuv de culoare alb-galbuie, ce se hraneste cu insecte, oua, hoituri. "Puiul faraonului" cum mai este denumit, datorita simbolisticii sale in mitologia egipteana, este cunoscut pentru modul aparte in care acesta sparge oua ale altor specii de pasari. Se pare ca hoitarul ia o piatra in cioc si o arunca in ou, repetand procesul pana ce acesta se sparge. In Romania apar periodic 1-2 exemplare de hoitar in zona Dobrogei iar cat despre cei din Europa, numarul acestora a ajuns undeva sub 5000 de exemplare.

     Gasca cu gat rosu, specie migratoare ce migreaza in Romania si in zona litorala nordica a Bulgariei, numara in prezent 55.000 de   exemplare la nivel mondial. Aproximativ 90% din acestea ierneaza la noi de la sfarsitul lunii octombrie pana in luna martiein zona  lacurilor Techirghiol, Razelm, Sinoe, Golovita etc.

 
Balaurul Dobrogean este una dintre cele mai mari specii de serpi neveninosi de pe teritoriul Romaniei. Este un sarpe constrictor, cu alte cuvinte isi sufoca prada si o inghite. Exemplare ale aceste specii nu au fost intalnite numai in zona Dobrogei, cat si in  Iaşi, Vrancea, Buzau si Galati. Conform declaratiei directorului Parcului National Muntii Macin, Viorel Rosca, acest sarpe are un mecanism aparte de a se proteja atunci cand se simte amenintat. Acestia nu se mai inmultesc, pe o perioada lunga, care se poate prelungi pana la 10 ani.
 
 Morunul este cel mai mare peste de apa dulce din Europa. Pescuitul si comercializarea acestuia sunt     interzise in Romania. In prezent in tara e mai gasesc in libertate cateva mii de exemplare.
 
Aspretele, cu o existenta atestata de aproximativ 65 milioane de an
i, este o specie de peste catalogata inca din 1963 ca fiind  „critic periclitată” la nivel mondial. Peste de apa dulce, acesta se intalneste in rauri. Se hraneste noaptea si atinge o lungime maxima 12.5 cm. Datorita pescuitului si amenajarilor hidrocentralelor pe cursurile raurilor, specia a ajuns in pericol de disparitie. Arealul sau s-a restrans numai la zona raului Valsan, intre localitatile Bradet si Malureni. Nu se mai intalneste nicaieri in lume. Se pare ca mai exista aproximativ 100 de exemplare aflate in libertate. 

Boa de nisip nu este amenintat cu disparitia in alte tari. In Romania s-a gasit insa pana acum un singur exemplar, in 2011, langa Turnul Magurele.

Paradoxal, rasul este declarat monument al naturii in Romania dar este vanat anual deoarece un numar foarte mare al acestora reprezinta un pericol pentru comunitatea locala. Dintre toate tarile europene, aici se intalnesc cele mai multe exemplare, aproximativ 1.300. 

 

Romania este singura tara din UE in care se intalneste dihorul patat. Acesta se gaseste in Dobrogea si in prezent numara aproximativ 500 de indivizi.

Nurca Europeana- Inainte, cand aceasta se intalnea intr-un numar mare in intreaga Europa, se gasea si in Maramures. In prezent, la noi in tara traieste numai in Dobrogea. 

Grivanul mic este o specie de rozatoare specifica tarii noastre dar si nord-estului Bulgariei. Denumit si hamsterul dobogean aceasta               rozatoare    exclusiv ierbivora nu depaseste lungimea de 340mm, durata de viata este de 2-3 ani si este intalnit pe terenurile nelucrate agricol. In tara se gasesc in numar de aproximativ 2000 de indivizi. 

Desi exemplarele incluse de cercetator in lista sunt oficial protejate, situatia lor pe viitorul indelungat este incerta. Ele sunt constant  amenintate de continua dezvolare economica si urbanistica a Romaniei.

 

Sursa http://www.natgeo.ro/

Accesări: 16253
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem