Pesimism înaintea ultimei zile a summitului de la Copenhaga

Categoria părinte: Revista presei de mediu Categorie: Arhiva 2009 Publicat: Vineri, 18 Decembrie 2009 Tipărire Email

 Liderii mondiali şi-au exprimat deschis ieri, la Copenhaga, îngrijorarea faţă de blocajele apărute după zece zile de negocieri în vederea încheierii unui acord pentru combaterea încălzirii globale, relatează France Presse.

Uniunea Europeană s-a declarat „preocupată de absenţa unui progres” şi a făcut apel la marii poluatori să dea dovadă de flexibilitate maximă. 

Statele Unite sunt dispuse să contribuie la suma globală de 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020, în cadrul acordului menţionat, cu condiţia ca marile ţări emergente să dea dovadă de transparenţă, a declarat, la Copenhaga, secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

Ea a ajuns în capitala Danemarcei înaintea preşedintelui Barack Obama, care urmează să sosească în dimineaţa zilei de astăzi.

La Copenhaga urma să ajungă aseară şi preşedintele Traian Băsescu. La plecarea spre locul de desfăşurare a summitului, şeful statului a declarat că România susţine fără rezerve obiectivul ambiţios stabilit de UE, şi anume reducerea cu 30 la sută a emisiilor de carbon până în anul 2020.

„Responsabilitatea trebuie împărţită între toate statele şi poluatorii cei mai mari trebuie să-şi asume cele mai mari responsabilităţi şi, implicit, cele mai mari costuri”, a mai spus Băsescu.


Preluat de pe evz.ro

Accesări: 6201
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem