Scoala de drumetie
Cand, in urma cu mii de ani, primii oameni s-au raspandit de-a lungul si de-a latul acestui pamant, singurul, dar deloc neinsemnatul lor atu a fost mersul biped. Aceasta adaptare extraordinara - suntem, surprinzator, singura specie care merge in doua picioare, printre miile care se tarasc, inoata sau merg pe patru picioare - ne-a permis sa traversam distante uriase si terenuri din cele mai adverse. Pe toata perioada de timp cat oamenii au fost calatori, mult mai mare decat cea care a trecut de la sedentarizare, mersul a continuat sa se dezvolte si, odata cu el, aparatul nostru locomotor, transformandu-ne fizic si spiritual. Practic, putem spune, fara teama de a gresi, ca oamenii au devenit oameni descoperindu-si si cultivandu-si vocatia de calatori. Tot ce au cucerit oamenii a venit in urma acestui minunat dar. Inainte sa fie homo sapiens, omul modern a fost homo ambulantes. Astazi suntem aproape de un tragic deznodamant la aventura noastra: oamenii moderni au abandonat mersul pe jos ca mod de viata si, din pacate, chiar ca sport.
Asociatia de Ecoturism Azimut va invita sa va redescoperiti vocatia de calatori, pe parcursul a patru luni, de-a lungul carora va propunem o serie de drumetii, ateliere si activitati practice. Ne dorim perpetuarea acestui obicei ancestral sub forma unui hobby, sanatos si atractiv: drumetia.
Tematica
Tematica pe care dorim sa o abordam cuprinde urmatoarele teme:
- tehnica de deplasare in teren accidentat
- echipament specific si utilizarea lui
- orientarea turistica, cu ajutorul hartii si al busolei, orientarea folosind elementele naturale
- organizarea drumetiei, stabilirea conditiilor de echipament, consultarea prognozei meteo, alegerea materialelor informative
- determinarea riscurilor asociate deplasarii in teren accidentat
- accidente si acordarea primului ajutor
- initiere in catarare, echipament specific, noduri si tehnica de coarda
- elemente de supravietuire - crearea unui adapost, aprinderea focului, plante comestibile
- cunoasterea elementelor de flora si fauna de mare importanta ecologica
- cunoasterea principalelor zone alpine din Romania (Bucegi, Fagaras, Piatra Craiului, Retezat)
Participare
Poate participa la aceasta serie de activitati orice persoana majora, apta fizic pentru activitatile propuse, pe baza unei cereri de inscriere, care va fi completata in format electronic si transmisa prin email la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Cererea poate fi descarcata de aici !
Costul activitatilor va fi suportat de catre participanti. In plus, se vor percepe taxe suplimentare pentru a asigura transportul, cazarea si masa insotitorilor din partea asociatiei.
Mentionam ca acesta este un proiect sustinut benevol de membrii asociatiei noastre, al carui singur scop nu este unul material, ci de educatie ecologica.
Echipamentul individual este obligatia participantilor, fiind precizate, inainte de fiecare activitate, cerintele minime. Echipamentul de grup, corturi, corzi, busole etc va fi asigurat de catre asociatie.
Grupurile nu vor avea mai mult de zece participanti, caz in care asiguram prezenta a cel putin doi insotitori.
Activitati
Activitatile se vor desfasura in perioada aprilie-iulie in masivii Bucegi, Piatra Craiului, Fagaras si Retezat, cei mai importanti, din punct de vedere turistic, pentru turismul montan din Romania.
Accesări: 3977