Frați în Carpați Episodul 12 Munții Bucegi, Munții Leaota

Categoria părinte: Proiecte Categorie: Frati in Carpati Publicat: Joi, 22 Noiembrie 2018 Tipărire Email

5 august - Duminică

Adi, colegul cu care trebuia să mă însoțesc în prima bucată a Meridionalilor, căzuse cu motocicleta, așa că nu putea să mă însoțească. Din Laurențiu, cu care mersesem din Ciucaș până la Bușteni, storsesem deja energia vitală, cu marșurile lungi prin Grohotiș și Baiului. Iată-mă din nou singur între Valea Prahovei și Valea Dâmboviței. Deoarece aveam destule variante de refugii în Bucegi și în Crai, mă despart de cort pe bucata asta, deci aveam un bagaj mai ușor.

Traseul de azi: Valea Jepilor - Cabana Caraiman - Crucea Eroilor Neamului - Șaua Șugărilor - Vf Omul - Vf Doamnele - Refugiul din Șaua Bătrâna

Pentru că locuiesc în București Ciucasul, Bucegii, Craiul și Iezer sunt cei mai accesibili munți pentru ture de week-end, așa că, într-un fel, eram într-un teritoriu familiar pașilor mei. La 7 sunt deja cu rucsacul în spinare să pornesc pe Valea Jepilor. Pentru că era duminică și stațiunile pline, îmi era teamă să nu prind aglomerație pe traseu, partea asta de Bucegi fiind vedetă pentru tot soiul de turiști care știu mai mult sau mai puțin cum se merge pe munte. Ar fi fost păcat să-mi iau vreo piatră rostogolită în căpățână. Temerile mele au fost neîntemeiate, până la Cabana Caraiman cred că m-am intersectat cu 6 -7 persoane, toate bine echipate.

Caraimanul de la telecabina Busteni

Valea Jepilor

Cascada Caraiman

Caprite la mic-dejun

Valea Jepilor

În 3 ore ajung la cabană, unde mă opresc pentru un ceai cald și un baton. Îmi umplu sticlele cu apă, că să fiu sigur că am destul până a două zi. La 11.30 ajung la Crucea Eroilor Neamului. Deși am bătut Bucegii în multe ocazii, nu mai fusesem aici de 15 ani.

Gândul îmi zboară la străbunicul meu, mort în 1918, la bunicii mei, tatăl și fratele meu, toți Tomestii care sunt în pământul de Acasă. Oarecum am simțit că m-am însoțit și cu ei pe tot traseul ăsta, pe unde era granița României acum 100 de ani.

Cabana Caraiman

Valea Prahovei si Muntii Baiului

Crucea Eroilor Neamului

De aici plimbare de vară pe Platou, la ora 14 eram la Vf. Omul. Aici era destul de aglomerat, așa că mă hotărăsc să mai merg câteva ore până la refugiu din Șaua Bătrâna unde aș fi putut să îmi gătesc o masă mai consistentă în intimitate. De sub Vf Omul spre vest părăsesc județul Prahova, și merg pe granița dintre Județul Dâmbovița și Brașov.

Trec peste Vf Doamnele, Vf Gutanu și la 16 ajung la refugiul din Șaua Bătrâna, unde îmi așez pe îndelete culcușul, îmi gătesc și îmi petrec restul după-amiezii bucurându-mă de o zi perfectă de munte.

Platoul Bucegilor în zona Babele, în planul doi Strungile Mari, în fundal Vf Leaota și spre dreapta Vf Raiosul

Vf Costila

Vf Gavanele, Vf Bucura Dumbrava, Vf Omul

Mecetul Turcesc si Mt Doamnele

Valea Cerbului si Azuga 

Vf Omu

Vf Bucura Dumbrava, Colții Obarsiei in spate

Am stat la vorbe cu un grup de MTB-isti sub Vf Doamnele. Au fost draguti si mi-au trimis pozele facute de ei.

Vf Doamnele, Vf Gutanu

Refugiul din Saua Batrana

Coltii Tapului la apus

Craiul la apus

6 august - Luni

Astăzi îmi doream să trec în  Munții Leaota și apoi să cobor spre Fundata la o cazare. Traseul de astăzi: Șaua Bătrâna - Șaua Strunga - Vârful Bucșa - Vârful Duda Mare - Vârful Santilia Mare - Șleaul Mândrului - Fundata.

La 7 plec la drum, așa cum mă obișnuisem, într-o oră ajung în Șaua Strunga. Izvorul de lângă refugiu era secat, dar știam că o să găsesc ceva izvoare în Leaota așa că nu e panică. Trec prin Șaua Strungulița și găsesc izvoare bune sub Vf Bucșa. La 10 eram pe Duda Mare, la 11 pe Santilia Mare. De aici părăsesc județul Dâmbovița și merg pe granița dintre Argeș și Brașov.

Leaota ma asteapta la rasarit

Piatra Craiului si Pasul Rucar-Bran

Coltii Tapului

Piatra Arsa, Furnica, Varful cu Dor

Refugiul Strunga

Strungile Mari

Strungile Mari si Coltii Tapului

Craiule spre tine vin!

Leaota: Vf Bucsa, Mt Dudele Mari

Vf Duda Mare

Piscul Lacului, Santilia Mare

Vf. Secarea Mare si Vf Leaota de pe Santilia Mare

Leaota este un munte puțin circulat dar este, poate, masivul în care am petrecut cel mai mult timp din toți Carpații. Asociația noastră a adoptat acest munte, am avut nenumărate acțiuni de cartare gps ale multor trasee, de remarcare, am publicat și o hartă, așa că ii știu aproape fiecare vale, fiecare culme. Ne-a ajutat foarte mult în această acțiune un om minunat, Radu proprietarul Cabanei Frasin din Dragoslavele, un exemplu de "omul sfințește locul". Mulțumim Radu!

Cobor spre Fundata, și pe la ora 14 ajung la o pensiune cochetă: Sleaul Mandrului. Parcursesem în două zile peste 35 de kilometri prin Bucegi și Leaota așa că eram destul de stors. Cobor pe la magazinul din sat să îmi iau ceva de mâncare și o bere să sărbătoresc cum se cuvine un așa tur de forță. Meridionalii au început cum nu se poate mai bine. Să fie drumul în față tot așa.

Fundata

Accesări: 2573
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem