Frați în Carpați Episodul 14 Munții Iezer-Păpușa
9 august -Â Joi
În următoarele două zile ne plimbăm prin Iezer, un munte pe care am mai fost. Din Crai se poate trece direct spre Făgăraș, dar mi-am dorit să includ și acești munți în traseul gândit de acasă pentru că de fiecare dată m-am simțit bine în turele din Iezer, e un munte care mă încarcă cu energie.
Traseul de azi Cabana Cascoe - Mt Cascoe - Vf Păpușa - cort sub vf Bătrâna
La 7 plecăm de la Cabana Cascoe, traseul începe chiar vis-a-vis de cabană, mai întâi pe un forestier pietruit, apoi pe valea pârâului Roșca. Într-o poiană, traseul, marcat destul de recent, începe să urce destul de susținut prin pădure. Pe la 10 ieșim în culmea Muntelui Cascoe la o stană, unde facem primul popas.
Cabana Cascoe
Valea Rosca
Stana din Cascoe
Â
Urcăm mai departe spre Vf PăpuÈ™a, nori de ploaie se adunau în viteză de pe toate văile. Pe la 12.30 când deja eram în apropierea Vf Cascoe începe ploaia. Nu ne puteam retrage rapid din culme, aÈ™a că aleg o variantă de avarie, scot supra-tenta cortului È™i ne băgăm cu tot cu rucsaci sub ea. Petrecem la fereală mai bine de o oră, până trece frontul de ploaie È™i pe la ora 14 pornim mai departe. Facem ceva poze pe Vf PăpuÈ™a,coborâm în Spintecătura PăpuÈ™ii È™i pornim spre Vf Bătrâna. Zona aceasta de culme este destul de plată È™i de uÈ™or de pacurs. Problema a fost că nu prea am văzut nici la 5 metri, preÈ› de două ore. Ajungem pe la ora 17 aproape de Vf Bătrâna, decidem să închidem ziua È™i să punem cort într-o zona cât de cât plata.Â
Vf Cascoe si Vf Papusa
Pe Papusa
Vf Tambura din Spintecatura Papusii
10Â august -Â Vineri
Ne trezim să ne bucurăm de răsărit, mâncăm, strângem cortul, pe la 7 pornim. Astăzi ne propusesem să ajungem în creastă Făgărașului. Traseul de azi Curmătura Bătrânei - Vf Roșu - Curmătura Oticu - Curmătura Mezei - Curmătura Brătilei.
Trecem pe lângă Vf Bătrâna, culmea e tot lată, se înaintează fără dificultate, la 9.30 eram pe Vf Roșu. De aici părăsim culmea principală a Iezerului și pornim spre nord, pe Culmea Mezea-Oticu, traseu de legătură cu Munții Făgăraș. Ne bucurăm de o mare de nori prinsă între Iezer și Făgăraș.
Bucegii si Leaota la rasarit
Creasta Fagarasului in zare
Vf Piscanu, Vf Rosu, Vf Iezerul Mare, Vf Iezerul Mic
Iezerul si Fagarasul
Vf Rosu, Vf Iezerul Mare
Culmea Mezea-Oticu
Pe Vf RosuÂ
Coborâm cam o oră până în Curmătura Oticului, unde găsim sursă de apă chiar în traseu. Urcăm pe lângă Vf Oticu, Vf Mezea și pe la 13.30 coborâm în Curmătura Mezei. Mai facem două ore până pe Vf Cățunu și pe la ora 16 ajungem în traseul de creastă al Făgărașului, în Curmătura Brătilei. Refugiul de aici este într-o stare destul de proastă, așa că punem cort.
Coborâre de pe Vf Roșu
Izvorul Dâmboviței din Curmătura Oticu
Vârful Mezea
Culmi si văi din Făgăraș, de la dreapta la stânga: Culmea Mezea, Valea Brătila, Mt Ludisoru, Valea Zârna, Culmea Leaota, Valea Leaota, Mt Bourețu
Munții Iezer și Curmătura Oticu rămân în urmă
Curmătura Mezei
De la stanga la dreapta: Piatra Craiului, Culmea Muntilor Iezer-Papusa: Dracsin, Cascoe, Papusa, Tambura, Coltii lui Andrei
Detaliu cu creasta Craiului
La bună vedere Crai. La bună vedere Iezer.
Accesări: 3065