Frați în Carpați Episodul 15 Munții Făgăras
11 august - Sâmbătă
Ziua începe cu veÈ™ti nu tocmai fericite. Aflăm ce a făcut Jandarmeria în BucureÈ™ti în seara dinainte. Ne întristăm. Radu nu mai poate continua în FăgăraÈ™ deÈ™i își dorea foarte mult. Coboară spre Transilvania pe Valea Dejani. Eu merg mai departe. Până în 15 august trebuia să fiu în Valea Oltului. Astăzi îmi doream să ajung la ViÈ™tea - Moldoveanu.Â
La 7 pornesc la drum așa cum m-am obișnuit. Urc primele pante spre Vf Ludișoru. Pe stânga mă însoțesc cu creasta Iezer-Păpușa, pe dreapta am Țara Făgărașului. Din Vf Ludișoru văd ce se așterne în fața mea: Creasta Făgărașului până în Viștea.
Fac o ora jumătate până la refugiul din Curmătura Zârnei, apoi urc spre Vf Leaota.Â
Mulțumesc Radu
Curmătura Bratilei
Traseul din ultimele două zile: Munții Iezer-Păpușa și Culmea Mezea Oticu
Muntele Zârna văzut din Șaua Radului
Tăurile din Curmatura Zârnei
Refugiul Zârna
Muntele Langa in stânga, Vf si Curmatura Zârnei in centru
Vf Leaota in stânga, Culmea Mosului in centru
Lacul Zârna
Vf Dara, Vf Hartopu, Vf Musetescu, Muntele Bouretu vazute de sub Vf Leaota
Lacul Geamana de Sus, Lacul Geamana de Jos, Valea Leaota
La 10 eram deasupra Lacului Urlea. La 11.30 în Fereastră Mare a Sâmbetei.
Fagarasul e unic în România prin faptul că accesul în creastă se face prin vai lungi atât dinspre Valahia cât și dinspre Transilvania, creasta e lungă și destul de "când pe vale când pe deal/ trece mândra pe un cal". Creasta Făgărașului între Fereastra Mare a Sâmbetei și Vf Serbota mi se pare cel mai tehnic traseu de creastă de la noi, cu urcări și coborâri multiple, cu diferențe destul de mari de altitudine. Pe o vreme bună, cum am prins eu, ești răsplătit cu priveliști de poveste, care îți umplu sacul de amintiri pentru totdeauna.
Lacul Urlea
Refugiul Lacul Urlea
Vedere din Portița Lacului: Căldarea Bândei și Creasta Făgărașului până spre Viștea
Orasul Victoria
Vf Urlea, Vf lui Mogos
Valea Sambata, Muchia Dragusu
Fereastra Mare a Sambetei
Mt Galașescu Mare, Mt Nisipuri, Mt Scărișoara
Trec de Fereastra Mare, ajung în Fereastra Mică a Sâmbetei, unde e un refugiu distrus în interior. Urc destul de susținut pe Gălăsescu Mic, cobor, urc sub Galasescu Mare, cobor, urc sub Vf Galbenele, cobor, urc sub Vf Hârtopul Ursului.
Pe hartă pare destul de mic ca distanță, dar e un traseu destul de solicitant. Pe la ora 14 ajung la Refugiul Viștea. Aici mă așteptau de ceva vreme colegii mei din Azimut cu care urma să urc împreună pe Moldoveanu. Ne urcăm pe vârf, destul de aglomerat pentru gustul meu, ne reîntoarcem la refugiu, îmi lasă mâncare, haine, le dau cortul ca să car mai puțin pentru restul de traseu în Făgăraș. La ora 17 eram din nou singur.
Îmi gătesc ceva, îmi aranjez culcușul, mai schimb o vorba cu doi turiști cehi care erau la plimbare prin munții noștri. Mă culc destul de devreme după o zi solicitantă, mâine am de tras încă pe atât.
Vf Gălășescu Mic, Vistea-Moldoveanu in zare
Refugiul din Fereastra Mică a Sambetei (distrus)
 Caldarea Gălășescu Mare, stanga Mt Gălășescu Mare, dreapta Gălășescu Mic
Lacul Gălășescu (Mănăstirii)
Lacul Viștișoara, Valea Viștișoara, Muchia Zănoaga
Lacul Gălășescu (Mănăstirii), Mt Gălășescu Mare, in zare Mt Dara
Â
Vf Viștea Mare
Vf Moldoveanu
Valea Viștea Mare
Iezerul Triunghiular
12 august - Duminică
Plec din refugiu la 7 ca la armată. Astăzi îmi doream să ajung la Bâlea. Norii au alergat în jurul meu toată dimineaÈ›a, dar se vedea că e un plafon subÈ›ire È™i nu vor fi probleme cu vremea. Urc din nou pe Vistea, cobor prin nori în Șaua Orzănelei. Trec de Ucisoara, de Ucea Mare, È™i pe la 10 sunt în Șaua Podragu.Â
Valea Rea, Iezerul Triunghiular, Vf Roșu
Refugiul Viștea Mare
Vf Viștea Mare
Varful Ucișoara, Muchia Viștea
Izv. Orzănelei
Valea Ucișoara, în stânga Muchia Gârdomanu
Sub Saua Ucea Mare
Valea Ucea Mare, stânga Muchia Tărâța, dreapta Muchia Gârdomanu
De la dreapta la stânga: Vf Tărâța(în nor), Vf Podragu, Vf Mircii, Vf Arpasu Mare, în fundal: Mt Râiosu, Mt Robița
Lacurile din Căldarea Podragu
De aici merg până la Lacul Podul Giurgiului, unde încă se mai observă bucăți din fostul refugiu. Urc destul de puternic pe Vf Mircii. Urmează un pasaj un pic mai sportiv între Vf Mircii și Vf Arpasu Mic. Trec pe sub Arpasu Mic și la 12 sunt în Portița Arpasului unde fac o pauză.
Â
Lacul Podul Giurgiului
In spate: Mt Podul Giurgiului, Mt Coastele Mari, Valea Podul Giurgiului
Valea Buda, stanga Mt Coastele Mari, Mt Mircea; dreapta Mt Piramida de Fier, Mt Râiosu, Mt Robița
Valea Arpasu Mare, dreapta Muchia Podragu, stanga Muchia Albota
Vf Buda, Vf Paru de Fier, Vf Arpasu Mic, Valea Arpasu Mare
Lacul Buda
Monumentul Nerlinger si Vf Buda
Din Portița Arpasului până în Fereastra Zmeilor o poți lua pe creasta destul de sportivă. Locul se numește destul de sugestiv: "La trei pași de moarte". Există și traseu de ocolire pe sub creastă. Aleg să merg pe sus, deși aveam rucsac mare. Mergeam de atâta vreme cu el încât devenise o parte din mine. Pe vreme bună nu sunt probleme mari.
După ce trec de Fereastra Zmeilor, urmez o coborâre către Căldarea Fundul Caprei, apoi încă o urcare către Lacul Capra unde ajung la ora 14. Timpul pentru încă o pauză de un baton și o gură de apă.
Â
Izvorul Fundul Caprei din Portita Arpasului: in stanga Vf Arpasu Mic, Mt Piscu Negru, in dreapta Vf Turnu Vartopel. In fundal Mt Podeanu si Vf Lespezi
Refugiul Fereastra Zmeilor
"La trei pasi de moarte"
Fereastra Zmeilor
Valea Fundul Caprei
Lacul Capra
De aici cobor o oră spre Salvamont Cota 2000, pe partea argeșeană a Transfăgărășanului. Merg câteva sute de metri printre mașini blocate, flegme, pișați, gunoaie. Bine am revenit printre oameni. Chiar la intrarea în tunel e un refugiu cu priciuri foarte civilizate, cu mâncare de zile mari și prețuri foarte bune. Refugiul Bâlea-Tunel. Știam că pe partea cu Bâlea Lac sunt prețuri de Mamaia așa că acest loc este o binecuvântare dacă nu vrei să stai la cort în zona aceasta.
Â
Valea Capra si Mt Piscul Negru
Transfăgărășan de la Refugiul Bâlea Tunel
13 august -Â Luni
Prima zi de pauză din ultimele 10 zile. Mănânc, dorm, spăl o haină, trec prin tunel pe partea cealaltă unde era aglomerat chiar dacă era luni. E destul de plictisitor să ai zi de pauză și să fii singur, dar macar m-am odihnit.
Cabana Bâlea Lac
Valea Bâlea
14 august - Marți
Trezirea la 6, plecarea la 7. Urc pe Mt Paltinu, cobor în Valea Paltinu și mă reintersectez cu traseul de creastă la Lacul Călțun. Era deja 9.30, timpul pentru o pauză mică.
Â
ÃŽmi iau "La revedere" de la refugiu
Vf Lespezi, Vf Căltun, Vf Lăițel
Valea Paltinu
Lacul Călțun
Urc spre Negoiu prin Strunga Doamnei. Ajung pe la 11.30. Negoiu este, poate, vârful meu favorit din Făgăraș. Sălbatic, cu deschideri mari, nu foarte aglomerat. Pe vreme frumoasă nu îți mai vine să pleci de aici, deși vântul te cam suflă. Cobor pe partea cealaltă și la 12.30 încep traversarea prin Custura Saratii. Aceasta este o altă zona sportivă a crestei. Și ea poate fi ocolită pe vale. Îmi ia o oră să ajung în Vf Serbota. De aici creasta Făgărașului devine mai blândă, poteca trece prin zone mai largi, înierbate.
Â
Strunga Doamnei
Custura Sărății, Vf Serbota, Vf Scara, Vf Ciortea 1 si 2, Vf Budislavu, Vf Suru
Valea Negoiu - Topolog
De pe Vf Negoiu spre est, creasta de la Vf Lespezi la Vf Moldoveanu
Spre nord Valea Lăița, stanga Muchia Lăița, dreapta Muchia Tunsul
Vf Lespezi, Vf Caltun, Lacul Caltun
Custura Sărății
Adrenalina după primul horn
La 14.30 ajung la refugiul Scara. Cobor la izvor și iau apă, stau în refugiu și îmi gătesc ceva. Intenția mea pentru azi era să merg până la acest refugiu și să continui traseul a doua zi. Vremea era perfectă, mai era timp până se însera, eram odihnit după o zi de pauză, așa că decid să merg mai departe și să cobor din creastă către Cabana Suru.
(Din septembrie 2018 refugiul Scara este distrus.)Â
Â
Spre nord Valea Sărății, dreapta Muchia Tunsu, centru Muchia Serbota, stanga Muchia Puha
Negoiu rămâne în urmă
Refugiul si Vf Scara
Valea Scara
Pornesc mai departe. La 15.30 pe Vf Scara, la 16.30 la Lacul Avrig. Aici se termină județul Argeș pe partea valahă, trec în județul Vâlcea. Țară Făgărașului e împărțită între județele Brașov, până în Șaua Podragu, și Sibiu. La Lacul Avrig e loc de cort, dar eu nu aveam, așa că urc pe lângă Vf Vartopul Roșu spre Vf Budislavu. De aici se văd grupele montane situate la vest de Făgăraș: Buila, Capatânii, Lotru. Trec pe sub Vf Suru și ajung în Șaua Suru la ora 18. După 12 ore de traseu ajung la Cabana Suru care era în renovări. Cabanierul, un om minunat, mă pune la masă, petrec o seară frumoasă.
Varfurile Ciortea de pe Vf Scara
Spre est de la Vf Scara la Vf Lespezi
Valea Avrig
Lacul Avrig
Vf Budislavu
 Creasta spre est
Vf Suru
Masivul Cozia
Masivul Buila-VânturaritaÂ
Oltul în Țara Făgărașului
Cabana Suru
15 august -Â Miercuri
Astăzi trebuia să mă întâlnesc pe partea cealaltă a văii Oltului, în Tălmăcel, cu Gabor, cu care urma să mă însoțesc în următorii munți. Pentru că eram înainte cu programul și azi aveam numai de coborât, am fost leneș de dimineață așa că am pornit la vale după ora 9. Îmi ia o ora jumătate să ajung la poalele Făgărașului, în satul Sebesul de Sus. Mă uit în urmă și ii mulțumesc muntelui pentru zilele minunate. Traversez prin fânețe și ajung în Sebesul de Jos.
Pe Culmea Moasei
Sebesul de Sus
Sebesul de Jos
La revedere Fagaras
De aici vreo 3 km de șosea până pe malul Oltului. Era deja ora 12. Traversez pe un pod care stă să se prăbușească. Mai merg un pic pe marginea drumului și mă ia un tânăr cu mașina vreo 5 km până în Tălmaciu. Mă bucur că găsesc primul ATM după 10 zile. Rămăsesem fără bani. Nimeni nu are POS între Bușteni și Tălmaciu, la nici o cabană pe unde am stat. De aici mai fac 4 km la picior până în satul Tălmăcel de unde pornesc mâine în Munții Lotrului.
Pod peste Olt
Tălmăcel
Â
Accesări: 3167