Frați în Carpați Episodul 16 Munții Lotrului

Categoria părinte: Proiecte Categorie: Frati in Carpati Publicat: Duminică, 16 Decembrie 2018 Tipărire Email

16 august - Joi

Florin îl aduce pe Gabor și provizii de haine și mâncare. Ne petrecem noaptea în Tălmăcel, în casa familiei Presecan. Au o mândrețe de băiat care îi ajută la toate treburile. Aveam de făcut 65 km până în Obârșia Lotrului și 3 zile pentru asta.

Grupa montană dintre valea Oltului și valea Jiului cuprinde munți cu culmi domoale, înierbate cu excepția Munților Parâng. Altitudinile sunt destul de mari, la fel și distanțele. Se poate lega Oltul de Jiu prin Munții Cindrel și Șureanu sau prin Cindrel și Parâng sau Capatânii și Parâng. Eu am ales traseul prin Munții Lotrului și Parâng pentru că Munții Lotrului erau o premieră și o provocare pentru mine, deoarece găsisem foarte puține informații despre ei.

Traseul propus astăzi trebuia să ne ducă din Tălmăcel la Cabana Prejba, singura din Munții Lotrului.

 

 

Casa Presecan

Pârâul Râusoru

ÃŽn urcare

La baza muntelui spre Transilvania se întind sate și orașe odinioară săsești. Pe partea valahă avem văile sălbatice ale Lotrioarei și apoi Lotrului, parte din Țara Loviștei, acestea fiind foarte slab locuite. Zona este împânzită de numeroase stâne, probleme cu câinii nu am avut decât în vreo 2-3 cazuri.

Pornim la 7.30 pe potecile satului. Apucăm pe valea Râusorului și urcăm destul de susținut până pe Culmea Pleșei, sub Vf Grecilor, unde ajungem pe la 11.30. Ne mai ia o ora să ajungem la Cabana Prejba. Proprietarul post revoluționar a săpat sub jumătate din fundația cabanei în căutare de comori, în momentul de față aceasta fiind o ruină. În fața cabanei e un stâlp pus recent care ne spune că până la Obârsia Lotrului mai sunt 14 ore. Această informație mi se pare eronată chiar dacă ai MTB, noi am făcut peste 20 de ore, fără să socotim pauzele.

Tălmaciu

Iar începem cu câinii

Sadu

Vf Grecilor, Vf Prejba

Rășinari

Sibiu

Vf Prejba

Ruinele Cabanei Prejba

La o vorba

Prânzim în fața cabanei și decidem să continuăm. Ne întâlnim cu niște ciobani care ne spun că la următoarele două stâne e liber, turmele sunt deja coborâte. Informația e foarte utilă pentru că atunci când eram sub Vf Bran se pornește o frumoasă ploaie de vară, așa că ne adăpostim într-una din stâne. Era deja 15.30. Face Gabor ceva foc, mâncăm, ne mai încălzim, pe la 17.30 se duce și ploaia. Punem cortul lângă stâna și pe înserat ne băgăm la somn.

Culmea Sterpul - Muntii Lotru

Stană sub Vf Bran

Ne încălzim la foc

Ciocane eco - din tulpini de brad

Munții Căpățânii si Parâng

Culmea principala a Muntilor Lotru

Pe înserat

16 august - Vineri

Ne trezim la răsărit, strângem bagajele, cortul și după ora 7 pornim mai departe. Astăzi doream să ajung cât mai aproape de Vf Șteflești. Poteca trece prin păduri și poieni pe sub Muntele Brăneasa și Dudurugu. Pe la 10.30 ajungem sub Vf Voineșita de unde ne legăm de traseul  BR care vine din Valea Oltului pe Muntele Sterpul.

 

 

'Neața

Prin padure sub Vf Brăneasa

Muntele Dudurugu

Valea Lotrioarei

Culmea Sterpul

Vf Voinesița

O oră mergem prin pădure până în șaua Buceciu, apoi ieșim la lumină, în Plaiul Clăbucetului. Pe la 12.30 trecem pe sub o linie de înaltă care cred că leagă barajele de pe valea Lotrului de Transilvania. Facem o pauză înainte de a urca spre Negovanu Mare unde ajungem pe la 14.30. Din vârf se deschid priveliști către toți munții din jur. Cu ocazia asta vedem cum se desfășoară o furtună de toate frumusețea pe munții vecini, pe Cindrel.

Saua Buceciu

Vf Jidului, Vf Dobrunu

Linie de inaltă tensiune sub Vf Clabucet

Vf Negovanu Mare

Pauză de bocanci

Pe vârf

Munții Cindrel

Munții Căpățânii

Munții Lotrului în urma noastră

Munții Lotrului în fața noastră

Cortina de ploaie pe Cindrel

Ajungem sub Balindru Mare, norii veneau fix spre noi, așa că ne găsim rapid un loc de pus cortul. Era ora 16. În toată etapa de azi am găsit apă doar în Șaua Buceciu, un izvor destul de marcat de animale. Am decis să nu iau apă de acolo, așa că rămăsesem pe uscat. Gabor își face pomană și coboară să găsească un izvor pe vale. Seara băgăm somn destul de devreme.

Punem cort sub Vf Conțu Mare

Frigurile de după efort se potolesc cu ceva cald

Vf Balindru Mare

Vf Conțu Mare, în spate Vf Șteflești

Valea Lotrului si Lacul Vidra

 

18 august - Sâmbătă

Ne trezim la răsărit, băgăm ceva la ghiozdan, strângem catrafusele și pe la 7 pornim. Facem o oră jumătate până pe vf Șteflești, cel mai înalt din Munții Lotrului. La o aruncătură de băț e și Vf Cindrel din munții vecini. Mergem preț de 5 ore, vreo 20 de km, spre Obârșia Lotrului pe o lungă culme înierbată care ne mănâncă ficații cu lungi suișuri și coborâșuri. Ne întâlnim cu primii turiști din acești munți, o trupa de 10-12 cehi. Ajungem la o stană deasupra Obarsiei Lotrului unde nu era nimeni. Încercăm să găsim un traseu de coborâre, dar nu găsim nimic. O luăm de-a dreptul prin pădure până dăm de un drum forestier care ne scoate la șosea. În Obârșia Lotrului era că în târg la Vitan. Mașini peste mașini, grătare, corturi peste cabane, jeg. Deși eram obosiți și nespălați hotărâm să continuăm spre Munții Parâng în aceeași zi.

'Neața

My precious

Valea Lotrului in mare de nori

Pe Vf Șteflești

Vf Cristești, Vf Piatra Alba

Munții Șureanu

Munții Cindrel

Munții Căpățânii, Latoritei și Parâng

Picat în admirație

Vf Baluțu si Larga Mănețanilor. În fundal, Parângul

Muntele Tâmpele

Obârșia Lotrului, Parângul în furtună

Mâna omului...

Obârșia Lotrului

Accesări: 3111
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem