Frați în Carpați Episodul 19 Munții Godeanu

Categoria părinte: Proiecte Categorie: Frati in Carpati Publicat: Sâmbătă, 22 Decembrie 2018 Tipărire Email

22 august - Miercuri

La 10 coboram pe malul lacului Gura Apei. Trebuia să ocolesc coada lacului pentru a urca către refugiul Gugu, unde intenționam să mă opresc azi. Mă apucă râsu'-plânsu' când văd că pe drumul de pământ care înconjoară lacul sunt puse semne de circulație din 10 în 10 m. Investiție strategică românească pentru viitor....

Ajung într-o oră la coada lacului, traversez pe un pod destul de bun Lapușnicul Mare și urmez în continuare drumul care ocolește lacul. Vremea e minunată, lacul e ca o oglindă, singurele ființe pe care le întâlnesc sunt o familie de rațe care fac ture pe luciul apei. Îmi mai ia o ora să ajung la Lapușnicul Mic (Branul) care vine dinspre Godeanu. Aici e un pod din tuburi de ciment care era inundat de debitul apei. Scoatem bocancul, punem sandalele, suflecăm pantalonii. Aștept să mă usuc câteva minute pe partea cealaltă.

3 semne de circulație nou-nouțe

Vf Branu, Vf Moraru, Valea Branu - Munții Godeanu

Lapușnicul Mare

Oglinda munților

Traseu spre Borăscu

Lapușnicul Mic

De aici intru pe un traseu necunoscut de care doar citisem pe net. Ca să ajung la refugiul Gugu trebuie să urc în amonte pe valea pârâului și la un moment dat să apuc pe un picior de munte către refugiu. Nu văzusem nici un om de câteva ore bune așa că nu mă așteptăm să fie cineva pe traseu. Știam că traseul e însemnat cu o bandă roz. E destul de bine marcat în special în zona de urcare prin pădure. Zona e destul de sălbatică. Am răgușit de la atâta cântat și fluierat. Ajung undeva înainte de ora 14 la refugiu, numai bine că se pornește ploaia obișnuită de după amiază. Plouă destul de susținut până seara, sunt singur în refugiul ăsta cochet și primitor și mă încearcă o senzație de bine. Azi e o zi de relaxare, nu de alergare.

Urcare prin pădure

Refugiul Gugu (Branu)

Plouă, plouă, plouă, plouă....

Apus

23 august - Joi

Refugiul în care am stat mi s-a părut cel mai frumos loc de dormit din ultimele săptămâni. Poate și pentru că am avut jumătate de zi de pauză după 10 zile pline, poate ploaia molcomă și gândurile. Cred că pe aici am realizat prima dată că există posibilitatea să termin această excursie, să ajung la Dunăre. Până aici mă gândeam întotdeauna la traseul de a doua zi, să ajung în punctul X, poimâine în punctul Y și cam atât. Am dormit bine printre reprize de ploaie, mă trezesc la răsărit. Mă frustrează un pic ploaia care nu se mai oprește.

Ridic ancora destul de târziu, pe la ora 10. Urc în șaua de după vf Branul și încep urcarea spre Vf Gugu. Mai fusesem pe aici cu 6 ani în urmă într-o excursie de pomină, așa că știam la ce să mă aștept. Ajung pe vârf la 12.30.

Sper să te găsesc la fel de frumos 


Valea Merila, Munții Țarcu in fundal

Munții Țarcu de sub Vf Gugu

Zlata, Platforma Borăscu, Muntele Scarișoara

Vf Gugu

Vf Retezat de pe Gugu

Lacul Gugu

Coborând spre șaua dintre Gugu și Scărița, mă întâmpina 4 câini care urcă spre mine în spume. Mă opresc și aștept să vină un cioban să îi calmeze. Aștept, aștept strig la ei, suflu în fluier, nimic. Făceam doi pași, mai urcau și câinii doi pași. Tot așa am stat vreo 15 minute, până s-a urnit unul din ciobanii tolăniți în iarbă. Cred că se plictisiseră de spectacol. L-am blestemat când am trecut pe lângă el și mi-am văzut de drum.

După ce trec de Scărița spre Vf Morarul vremea se schimbă. Vânt puternic, pâclă din toate părțile. Ajung după ora 14 sub Vf Godeanu pe care îl ocolesc pe curbă de nivel. Aici mă întâlnesc cu primii turiști din munții ăștia, bineînțeles doi cehi.

 

Lacul Morarul

Gugu de pe Scarita

Cracul Mocirlului pe unde coboram in urma cu 6 ani

Lacul de acumulare Valea lui Iovan

Cracul Mocirlului, Valea Godeanu, Vf Godeanu in nor si Piciorul Balmosului

Lacul Godeanu

Vf Godeanu

Trec de vf Godeanu si dau de o zonă de platou. Râul Șes care izvorăște de sub Godeanu face un arc larg de 180 de grade și crează un fel de podiș de cam 3 km pe 3 km între culmile munților. Cobor spre râu, îl traversez, și apoi urc spre vf Olanelor. Era deja 16.30. Voiam să ajung în Curmătura Olanelor unde se termină Munții Godeanu și încep Munții Cernei. După Vf Olanelor se face un drum de stână, așa că înaintez destul de rapid. Mă mai întâlnesc cu un polonez. Nu îmi luasem apă din Râul Șes pentru că erau cam multe stâne în zonă. Căutam ceva mai puțin folosit de animale. Polonezul îmi zice că mai e apă la o zi de mers în Cernei. Începe să îmi pară cam rău că nu am umplut sticlele dar mai aveam un litru și ceva. La 6 seara eram cu cortul pus în Curmătura Olanelor, chiar sub Vf Dobrii, primul din Munții Cernei. Mânc ceva care să nu ceară multă apă și mă bag la somn.

Muntele Zana de sub Vf Godeanu

Muntele Zana, Vf Tarcu in fundal

Vf Olanelor

Valea râului Șes; În fundal vf Godeanu și Gugu

Vf Dobii în fundal

Vf Dobrii din Curmatura Olanelor

Accesări: 2991
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem