Ne-am plimbat "Cu bastonul prin București..."

Categoria părinte: Resurse Categorie: Destinatii turistice Publicat: Luni, 06 Septembrie 2010 Tipărire Email

„Trezește-te de dimineață, ca un cocoș, și fii ager, toată ziua, ca o pisică.”

Ne-am obișnuit să trăim într-un oraș prăfuit și supraaglomerat. Am ajuns în punctul în care îl detestăm pentru ceea ce a ajuns și ne înghesuim disperați la sfârșit de săptămână să scăpăm de el. Cozi imense de mașini sufocă ieșirile din oraș iar cei „nefericiți”, care nu au scăpat, se închid în casă așteptând să treacă weekend-ul. Cam aceasta ar fi o descriere generală a ceea ce se petrece în capitala României. Însă în inima sa, nu departe de locurile în care cu mulți ani în urmă oamenii au făcut un sacrificiu pentru un viitor mai bun, se găsește o mână de oameni cu joben pe cap și baston în mână. Lumea se strânge încet în jurul lor cu o curiozitate pisicească dar și cu o precauție românească. Acești oameni curioși sunt o specie aparte de bucureșteni/români. Ei au ales ca în loc să fugă de orașul în care trăiesc să-i descopere istoria, curiozitățile și frumusețile pe care acesta și le ascunde de frică să nu-i fie răpite de interesele „oamenilor de afaceri”. Sunt voluntari ai A.R.C.E.N. (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate) și ne propun să lăsăm mașinile-n parcare, grătarele în garaj și berile în frigider și să ne alăturăm unui început de basm ce de fapt este povestea adevărată a orașului nostru și a capitalei românilor de pretutindeni. Ne-am gândit și noi să vedem despre ce este vorba așa că am dat curs invitației.

Acțiunea se numește „Cu bastonul prin București...” și este un tur ghidat pietonal gratuit. El se desfășoară între Ateneul Român și Hanul lui Maniuc și te poartă prin locurile de promenadă ale Bucureștiului interbelic. Turul durează în jur de 2 ore și urmează Calea Victoriei, strada Edgar Quinet, strada Academiei, strada Lipscani, strada Stavropoleos și strada Franceză. Pe parcursul turului se fac popoasuri în fața monumentelor semnificative pentru istoria orașului iar voluntarii A.R.C.E.N. ne poartă la fiecare popas prin istoria locului și semnificația acestuia în diferite perioade ale orașului. Volumul de informații este mare și  bine documentat. Te face să te gândești cum de străzi pe care astăzi abea vezi câțiva oameni acum mulți ani erau foarte aglomerate și erau locuri de promenadă atât de importante încât dacă nu erai văzut plimbându-te „nu existai” (sau cum ar spune unii „n-ai valoare”). N-am să intru în detalii despre locurile vizitate pentru că nu mi-ar ajunge spațiul vastului internet. În schimb vă recomand cu cea mai mare căldură să participați la acest tur și să vă lăsați purtați pe tărâmuri de basm dar care o dată erau cât se poate de reale și să descoperiți istoria frumoasă a orașului.

Vă las să vă delectați cu pozele din galerie care sper că vă vor induce și vouă un sentiment de centrul istoric de capitală vestică.

Dacă v-am convins să mergeți mai puteți face asta weekendul care urmează, 11-12 septembrie, sâmbătă de la ora 11 și/sau duminică de la ora 17. Pe noi ne-au convins, am fost și am văzut și așteptăm cu nerăbdare următorul tur.


Link-uri utile:

Accesări: 12099
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem