3. Respectarea florei, faunei şi a habitatului lor
- Deplasarea cu calm, fără a se perturba mediul natural;
- Păstrarea unei distanţe considerabile faţă de animale pentru a nu le deranja;
- Evitarea hrănirii animalelor;
- Neintervenirea în habitatul natural;
- Evitarea zonelor în care se găseşte un număr mare de animale;
- Interzicerea ruperii plantelor sau mutării animalelor;
- Evitarea cumpărării de plante sau animale care sunt pe cale de dispariţie sau se găsesc în număr mic într-un anume areal.
4. Reducerea propriului impact asupra mediului
- Adoptarea unui comportament care vizează reducerea tuturor tipurilor de poluare (chimică, biologică, vizuală, olfactivă şi sonoră);
- Favorizarea deplasărilor în grupuri mici;
- Conştientizarea impactului acţiunilor proprii asupra mediului;
- Menţinerea echipamentului motorizat în stare bună;
- Utilizarea unui echipament nepoluant sau slab poluant;
- Alegerea unor produse durabile, biodegradabile şi reutilizabile;
- Depozitarea reziduurilor în zone strict amenajate pentru acest scop;
- Favorizarea transportului cu mijloace care nu au sau au un impact minim asupra mediului.
5. Respectarea comunităţilor locale
- Aprecierea unicităţii populaţiei din zona vizitată;
- Respectarea cutumelor, tradiţiilor locale şi diferenţelor culturale;
- Deschiderea spre învăţare;
- Susţinerea economiei locale prin achiziţionarea de produse şi servicii;
- Respectarea intimităţii oamenilor şi a proprietăţii private;
- Adaptarea la cultura locală;
- Adoptarea unui comportament respectuos faţă de ceilalţi vizitatori.
Surse:
- Bran, F., Simon, T., Nistoreanu, P. „Ecoturism”, Editura Economică, București 2000
- Cooper, C., Fletcher, J., Gilbert D., Wanhill, S. „Tourism, Principles and Practice”, Longman, Harlow, 1998
- Neacșu, N. „Turismul și dezvoltarea durabilă”, Editura Expert, București, 2000
- Nistoreanu, P., Tigu, G., Popescu, D. „Ecoturism și turism rural”, Editura ASE, București, 2003