Bulbucul de munte (Trollius europaeus) aparține familiei Ranunculaceae, alături de multe alte plante din peisajul carpatic ( bujor - paeonia, piciorul cocoșului – ranunculus, omag – aconitum etc). Este o plantă perenă, erbacee, deosebită ca aspect și elegantă.
Tulpina erectã glabră, simplă şi înaltă (10-60 cm) prezintă la vârf o singură floare (rareori mai multe). Floarea este mare (până la 3 cm în diametru), galbenă, asemănătoare cu bujorul având un periant petaloid din 5-15 tepale mari care se acoperă una pe alta, de un galben-verzui până la galben-auriu, pe dinafară cu vinişoare verzui, 5 sau mai multe nectarii, androceu cu numeroase stamine, gineceu policarpelar. Frunzele sunt de un verde întunecat, adînc divizate în trei sau cinci, iar cele de la baza tulpinii au codiţe lungi. Fructul este o foliculă.
Înfloreşte în mai-iulie. Creşte începînd din zona păduroasă pînă în zona alpină, prin poieni, păşuni, rine, în locuri cu destulă umezeală.
Planta este răspîndită în toată ţara, pe pante ierboase, pășuni, poieni, brâne, în locuri umede și la marginea pădurilor, în zona subalpină și alpină a munţilor Carpaţi.
Valoarea estetică a speciei este însoţită şi de aceea ştiinţifică, deoarece relativa ei instabilitate morfologică şi ecologică ridică încă destule probleme pentru cercetători; la noi prezintă, în acest context, trei varietăţi şi patru forme, încă în studiu. Planta este protejată pe teritoriul României, fiind trecută în Lista roşie a plantelor superioare din România, alături de bujorul românesc, garofiţa Pietrei Craiului, papucul doamnei, floarea de colţ, laleaua pestriţă, narcisa sălbatică, crinul de pădure, liliacul carpatin etc.
Bibliografie:
- Comori ale naturii din România - T. Fodor
- Flori din muntii nostri – Al. Beldie
- www.wikipedia.org