Trail running

Categoria părinte: Resurse Categorie: ABC montan Publicat: Vineri, 05 Septembrie 2014 Tipărire Email

Semimaraton 21, BrasovTrail running este un sport ce constă în alergare de-a lungul potecilor, de obicei în munţi. În Marea Britanie, de altminteri, chiar se numeşte mountain running. O disciplină foarte asemănătoare este cross country running,  faţă de care se de diferenţiază prin distanţele mai lungi parcurse şi prin faptul că alergarea cross country este sub reglementarea Federaţiei  Internaţionale de Atletism. 

Printre caracteristicile curselor de trail running ar fi că sunt, în mare parte, inaccesibile pentru autovehicule (maxim 20 % din cursă se poate desfăşura pe şosea), traversează terenuri variate precum dealuri, munţi, păduri, deşerturi şi, de asemenea, alergătorii au frecvent, de urcat sau de coborât pante abrupte care  pot necesita, câteodata, chiar un pic de căţărare. Nu este ceva deosebit ca, în cadrul unei curse, alergătorii să aibă de urcat, cumulat, câteva mii de metri diferenţă de nivel. 

Din 2012, când s-a ţinut prima Conferinţă Internaţională de Trail Running, această disciplină are propria federaţie, International Trail Running Association. Printre preocupările sale iniţiale au fost cele de a defini şi clasifica competiţiile de trail running, de a realiza un ghid de bune practici pentru participanţi şi organizatori. Între timp, majoritatea curselor cu tradiţie au fost certificate de ITA. Din păcate, din România, doar două sunt menţionate pe siteul ei, Maraton 7500 şi Ciucaş X3.

Numărul sportivilor care practică acest sport este într-o creştere vertigionoasă. Spre exemplu, în Statele Unite, între 2006 şi 2012, numărul lor a crescut de la 4,5 la 6 milioane.  Numărul competiţiilor, de asemenea, creşte exponenţial, în toată lumea, fapt ce a dus şi la creşterea triatloanelor offroad.

Datorită cadrului natural în care se desfăşoară, trail runningul este văzut ca o activitate mai spirituală decât alergarea de fond, fiind, prin urmare, preferat de un număr tot mai mare de sportivi, ce doresc un mediu de alergare mai relaxant decât şoselele. Totuşi, numărul de participanţi este mai mic decât în cazul concursurilor de alergare pe şosea, atât din cauza condiţiilor specifice (teren accidentat etc), cât şi din cauza restricţiilor impuse, deseori, de administratorii parcurilor naţionale în care acestea se desfăşoară.

Echipamentul necesar acestui sport include pantofi proiectaţi special, cu talpi foarte aderente şi mai rigide, pentru a asigura o rezistenţă torsională mai bună decât pantofii de alergare. Atenuarea este mai puţin importantă în cazul pantofilor de trail, deoarece, în cele mai multe cazuri, se aleargă pe iarbă sau pe pământ. O altă caracteristică foarte importantă în cazul acestora este stabilitatea, obţinută printr-un profil jos. Opţional, pot fi impermabilizaţi prin aplicarea diferitelor membrane existente – gore-tex, event etc.

Îmbrăcămintea foarte respirabilă, ochelarii de soare (sau cu lentile albe), parazăpezi scurte, sticla de apă (sau hydro bag), rucsacul special (sau bandulieră) întregesc echipamentul de alergare montană. Uneori, în cursele foarte dure, se poate include şi o pereche de beţe telescopice. Respectiv, în cursele care se desfăşoară pe zăpadă, crampoanele sau ghearele de pisică pot fi o idee foarte bună.

Cursele se desfăşoară în numeroase locaţii şi de diferite distanţe. Cele mai comune sunt distanţele de 21 şi 42 de kilometri, însă înâlnim frecvent distanţe de ultramaraton de 90, 100 sau chiar 160 km. Pe parcursul cursei sunt amenajate cu o frecventa intre 5 şi 10 km posturi de hidratare / energizare.

Un fapt comun sunt şi cursele întinse pe durata mai multor zile, unele dintre ele impunând competitiorilor să care pe parcursul cursei tot echipamentul necesar (hrană, sac de dormit etc). Cel mai cunoscut exemplu de acest fel este Maratonul Saharei, ţinut prima dată în 1986.

Printre cele mai cunoscute concursuri de trail running sunt: 

  • Tor des Géants, organizat în Italia, pe distanÅ£a de 330 km ce trebuie parcursă în maxim 150 de ore
  • Ultra-Trail du Mont-Blanc , desfăşurat în FranÅ£a, pe distanÅ£a de 166 km cu o diferenţă de nivel pozitivă de 9600m. Considerat printre cele mai dificile concursuri de gen, acesta adună la start curent peste două mii de sportivi, deÅŸi nu se acordă premii în bani
  • Western States Endurance Run, organizat în SUA, prima dată în 1977, pe distanÅ£a de 100 de mile (161 km) în MunÅ£ii Sierra Nevada
  • Kalahari Augrabies Extreme Marathon este una dintre cele mai solicitante curse de trail running, desfăşurată de-a lungul unei distanÅ£e de 250 km ce traversează deÅŸertul Kalahari. Mediul extrem de ostil, cu temepraturi ce variază între 40 ÅŸi 5 grade, face ca această cursă să fie supranumită Big Daddy.

În România se desfăşoară, de asemenea, din ce în ce mai multe curse, cuprinzând categoriile semimaraton, maraton şi ultrmaraton. O scurtă enumerare a celor care deja au o tradiţie include: Maratonul Pietrei Craiului, Maratonul Hercules, Maratonul 7500, Ciucaş Trail Running, Ecomaraton Moeciu. 

Bibliografie:

http://www.i-tra.org
http://en.wikipedia.org
 
Accesări: 9105
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem