Romania pierde 3 hectare de padure pe ora

Categoria părinte: Resurse Categorie: Arii protejate Publicat: Vineri, 01 Iunie 2012 Tipărire Email

Romania taie trei hectare de padure in fiecare ora, suprafata forestiera totala despadurita si degradata, in perioada 2000 - 2011, fiind de 280.108 hectare.

Greenpeace a lansat, luni, harta suprafetelor despadurite din Romania, in perioada 2000 - 2011. Conform acestei harti, cele mai afectate judete sunt Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj.

In acest context, organizatia solicita ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, sa ia masuri urgente pentru protejarea padurilor.

In Romania, padurile acopera aproximativ 29% din suprafata, fata de media tarilor Uniunii Europene, care este de 42%, si sunt concentrate in principal in zona montana.

"Studiul Greenpeace releva ca aproape jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011, se afla in actualele arii protejate. Mai grav este faptul ca sunt afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. In comparatie cu alte tari din Europa, unde suprafetele ramase sunt mult mai mici, Romania are 218.500 de hectare de paduri virgine", a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Fenomenul despaduririlor este foarte raspandit, mai ales in judetele montane, iar autoritatile au responsabilitatea de a gestiona si monitoriza interventiile forestiere, afirma Greenpeace.

De asemenea, in cazul in care au loc taieri ilegale de arbori, este responsabilitatea autoritatilor sa efectueze controale si sa aplice sanctiunile necesare - iar unde este cazul sa intocmeasca dosare penale.

O cercetare realizata de Greenpeace Romania arata ca, in perioada 2009 - 2011, s-au inregistrat peste 30.000 de cazuri de taieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sanctiuni - amenzi contraventionale sau dosare penale - in functie de gravitatea faptei.

Cele mai multe cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in judetele Arges (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacau (aproape 2.000).

Cele mai putine cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in Giurgiu si Teleorman, cu cate opt, respectiv 39 de cazuri, unde suprafata de padure este semnificativ mai mica fata de alte judete.

sursa: www.ziare.com

Accesări: 8991
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem