Sangele voinicului

Categoria părinte: Resurse Categorie: Flora si fauna Publicat: Vineri, 04 Decembrie 2009 Tipărire Email

Nigritella nigra

Sangele VoiniculuiEste o planta perena care are in pamant 2-5 tuberculi comprimati si divizati, din care pornesc radacinile.    Tulpina este ierboasa, dreapta si inalta de 8-20 cm. Frunzele au o forma lineara, inguste, alungite si orientate in sus. Culoarea lor este de un verde inchis pe fata superioara si un verde mai palid pe fata interioara. Tulpina poarta terminal o inflorescenta de forma oval-globuloasa, formata din numeroase flori de culoare rosu-purpuriu inchis spre negricios. Ele raspandesc in jur un parfum puternic, frumos mirositor, asemanator celui de vanilie.

Infloreste din iunie pana in septembrie. Planta este inalnita in etajul subalpin. Se mai numeste musucel.

Aspectul frumos al florii si parfumul suav au facut ca ea sa fie culeasa foarte mult astfel ca pe multe plaiuri de munte ea a disparut definitiv, in general fiind o specie rara, care, in Romania, este declarata monument al naturii. In Europa este raspandita in Alpi, Pirinei, Apenini, Balcani si Carpati.

Nigritella rubra

Este inrudita cu specia anterioara, de care o deosebesc mai multe caracteristici. Inflorescenta este, de obicei, mai mare decat la N. Nigra, forma fiind ovoidala sau conic ovoidala. Florile sunt mai deschise la culoare fiind de culoare ros sau rosu-purpuriu-inchis. Poate fi intalnita in pajistile din etajele alpin si subalpin. Este, de asemeni, monument al naturii.

Cele doua plante apartin familiei Orchidaceae (Orhidee), familia de plante superioare cu cea mai larga raspandire, avand peste 30000 de specii si 200000 de hibrizi

Accesări: 21772
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem