Categoria părinte: Lexicon Categorie: A Publicat: Sâmbătă, 07 Noiembrie 2009

Arin BOT. Arin este numele comun al unui gen de plante -  Alnus din familia Beluacea, fiind inrudit cu mesteacanul (Betula), alunul (Corylus) si carpenul (Carpinus). Genul cuprinde aproximativ 30 de specii, distribuite in zona temperata din ambele emisfere. 

CreÅŸte arborescent pe lângă pâraie, pe coastele abrupte ÅŸi umede, prin văi, în regiunea de câmpie, de dealuri si din etajul subalpin, unde formează ariniÅŸuri. 

Genul alnus are in tara noastra trei reprezentanti: 

  1. Alnus glutinosa (arin negru)
  2. Alnus incana (arin alb)
  3. Alnus viridis (arin de munte)

Arinul are un rol important in ecosistem. Prin simbioza pe care o creaza cu Actinobacteria Frankiella alni contribuie la fixarea azotului atmosferic in sol. Frunzele cazatoare ale arinului constituind un bogat ingrasamant pentru toate speciile de plante care cresc in apropierea sa.

Arinul este o specie robusta cu o crestere rapida, fiind un bun pionier pentru solurile infertile, acide sau degradate. Plantat in perdele, constituie o protectie foarte eficienta impotriva vantului.

Lemnul arinului este utulizat in industria mobilei, in fabricarea instrumentelor muzicale (Fender and Jackson utilizeaza lemnul de arin pentru binecunoscutele lor chitare). Din lemnul de arin se produce un foarte bun carbune, utilizat in afumarea diferitelor sortimente de peste si carne.

Florile de arin sunt bogate in proteine, fiind in cazuri de supravietuire, o buna resursa. Coaja lui contine salicina, n\metabolizata in organism in acid salicilic, motiv pentru care unele triburi de indieni nord americani il utilizau pentru tratarea diferitelor inflamatii si iritatii.


Accesări: 20634
Print Friendly, PDF & Email

Sustinem