Un aven este o cavitate naturală având dezvoltarea predominant pe verticală. Într-un aven putem întâlni numeroase puţuri.
În funcţie de tipul intrării şi a dezvoltării putem avea o peşteră - aven sau un aven - peşteră, atunci când cavitatea are dezvoltarea predominant pe verticală dar intrarea se face pe orizontală sau cand dezvoltarea este predominant pe orizontală dar intrarea se face printr-un puţ.
În lume s-au descoperit avene cu denivelări ce depăşesc 2000 m. Avenele descoperite până în momentul de faţă în România depăşesc ca denivelare 600 m.
Avenul V5 se află în apropierea Platoului Padiş, în depresiunea carstică Vărăşoaia, de unde şi iniţiala numelui. Având o diferenţă de nivel de 643 de metri, "V5" este considerat, în momentul de faţă, cel mai adânc aven din România. A fost descoperit în anul 1986 de speologul orădean Paul Damm, de la Clubul "Z" Oradea şi poate deveni, după inventarierea tuturor galeriilor, cea mai lungă din ţară
Cu denivelarea de 540 m, Avenul de sub Coltii Grindului a fsot considerat multa vreme cel mai adânc din România si singurul inclus în cadastrul mondial al celor mai profunde goluri subterane.
Avenul de sub cabana Babele era caracterizat, la sfârşitul lui 1985, prin 388 m dezvoltare, 40,3 m adâncime şi 70,5 m distanţă maximă între punctele cele mai îndepărtate de pe planul peşterii (extensia cavităţii), un record naţional de dezvoltare (lungime) pentru peşterile în conglomerat din munţii noştri, pâna în 1988 cândPeştera Toşorog (Munţii Suhard), explorată de Clubul Montana Oneşti, a detronat, cu o lungime de 423 m acest record.
Accesări: 8692